Новини

Двама пилоти са загиналите при катастрофата с военен самолет край Граф Игнатиево

   
Двама пилоти са загиналите при катастрофата с военен самолет край Граф Игнатиево

Двама пилоти са загинали при катастрофата с военен самолет край „Граф Игнатиево”. Това каза пред журналисти премиерът Димитър Главчев. Той изказа съболезнования на семействата на жертвите.Министърът на отбраната Атанас Запрянов уточни, че единият пилот е роден през 1973 г., а другият през 1996 г. Той също изказа съболезнования на близките на загиналите офицери.

"Днес в 12:13 ч при изпълнение на тренировъчен полет, свързан с утрешните демонстрации, след полетите на първите групи, е дошъл редът на екипажа на самолет L-39 от 12 база в Долна Митрополия. В 12:30 ч са катастрофирали и загинали", допълни Запрянов.На въпрос какъв опит са имали загиналите пилоти, министърът заяви: "Това са инструкторите в 12 база, които обучават. Това са най-добрите пилоти на самолет L-39 в тази база".

По думите му самолетът е реновиран и е излетял технически изправен.

"Това беше рутинен тренировъчен полет, който беше планиран много отдавна и за него пилотите са се готвили месеци. Загиналите са майор Петко Димитров Димитров и старши лейтенант Венцислав Атанасов Дункин. Те са отлични летци с отлична подготовка", обясни командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров.Загубих един от най-добрите си приятели. Мислите ли, че съм малко наказан за това, което се е случило. Какво очаквате от мен?", отговори командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров на въпрос дали ще подаде оставка.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че утре ще обяви Ден на траур във Въоръжените сили и знамената ще бъдат свалени наполовина.

Припомняме, че военен учебно-тренировъчен самолет L-39 ZA се разби у нас в обедните часове. Инцидентът е станал край Трета авиобаза „Граф Игнатиево” по време на подготовката за утре, за когато бяха предвидени авиационни демонстрации по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили (ВВС). Министърът на отбраната Атанас Запрянов отмени авиошоуто.