Новини

Президентът на РСМ след срещата с Радев: Разговорът ме убеди, че ще се роди приятна атмосфера

   


„Днешният разговор ме убеди, че ще се роди една приятна атмосфера, която ще придобие плът“.

Това каза президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова след срещата си с президента Румен Радев на „Дондуков“ 2.

„Не мога да кажа, че това ще се случи утре, но важно е да започнем. Сигурна съм, че, както вече сто пъти казах, мисълта може да бъде по-бърза от светлината. Ако се изслушваме, почитаме и имаме воля да се разберем, тогава ще намерим решение“, добави тя.

„Вписването на българите в конституцията на Северна Македония не зависи от мен“, каза още Давкова.

България очаква изявеното желание за диалог и разбирателство от страна на президента Гордана Силяновска да се превърне в последователна политика на правителството на Република Северна Македония. Това е позицията на държавния глава Румен Радев, който проведе днес среща в президентската институция с президента на Републиква Северна Македония, предават от пресцентъра на президентството.

„България винаги е била открита за диалог с РСМ и очаква той не само да спомага за двустранното културно сближаване и икономическото сътрудничество, но и посредством него да се постигне решение на отворените въпроси в нашите отношения. Те трябва да се решават на основата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, на подписаните към него протоколи и на Заключенията на Европейския съвет от лятото на 2022 г., приети с единодушието на всички държави-членки на ЕС и със съгласието на РСМ”, подчерта Румен Радев.

Държавният глава добави, че това е пътят към отварянето на преговорния процес за пълноценна европейска интеграция на нашата съседка в интерес най-вече на младите хора в страната, а това ще бъде позитивен знак и за целия регион.

Снимка: Пресцентър на президентството

Президентът Радев призова също така за много по-активни общи усилия от страна на България и РСМ за изграждането на Транспортен коридор 8, който е от ключово значение за свързаността и сигурността в Югоизточна Европа и ще създаде качествено нови условия пред бизнеса, туризма и ще насърчи инвестициите в регионален план.

Президентът на югозападната ни съседка е в България по повод гостуването на Националната опера и балет на Северна Македония.

Силяновска-Давкова ще присъства в София на операта „Набуко“ от Джузепе Верди, казват от прессекретариата на президента.

В македонската делегация ще бъде и министърът на културата Зоран Лютков, както и министърът на външните работи Тимчо Муцунски.