Анализи

Как Екатерина Захариева отвори вратите на търговията с български паспорти

   
Как Екатерина Захариева отвори вратите на търговията с български паспорти

Отлично запознати с маневрите, разиграващи се в Брюксел разкриват, че чадърът, разпънат от Екатерина Захариева като правосъден министър над търговците на българско гражданство, сега се оказва препъникамъкът по пътя й към еврокомисарското място. Те допълват, че в политиката, особено в сърцето на Евросъюза, се уважава върховенството на закона и за такива действия няма прошка. При това не става дума за компромат, който уж бил пуснат от евродепутата Никола Минчев, а за фактология. На базата на документи ще разкажем какво се е случило, когато преди 8 години Захариева взема присърце издаването на български паспорти за чужденци, основно македонци.

Малко преди тя да започне да натиска подчинените си да издават наши паспорти на бърза скорост, без много-много да се задълбочават в проверките, в парламента от Патриотичния фронт заплашват, че ще й поискат оставката като правосъден министър. Причината е, че имало много откази на македонци да вземат български паспорти. За да оцелее на поста си, тя поема ангажимент да се преразгледат преписките. Да уточним, напливът за български документи е, защото с тях може да се пътува и работи в Европа, Известно е, че новоизлюпените българи никога не гласуват на изборите у нас, понеже просто не им пука за живота в България.

В стремежа си да е на власт на всяка цена Захариева обаче легализира търговията с български паспорти. Важна стъпка в това начинание е срещата й през юни 2016 г. с група видни търговци на паспорти, които официално се водят ръководители на организации, вписани в регистъра на Държавната агенция за българите в чужбина. Да поясним, това са онези дружества, изникнали като гъби в Македония и в други страни като Сърбия и Молдова, които дават бележки на мераклиите за наши паспорти, че- предците им са българи. Тези хвърчащи листчета се продават „под масата” от 800 до 5000 и нагоре евро.

С тези бележки след това кандидат-българите получават документ от Агенцията за българите в чужбина, с който вече могат да претендират за гражданство. Преди на сцената да се появи Екатерина Захариева, всички институции, през които минава признаването на българско гражданство, строго бдят за спазването на закона. Тя обаче на практика легализира търговията с нашите паспорти. А снимки от срещата и с търговците на удостоверения е качена на сайта на министерството, а също и на сайтовете на онези дружества в Македония.

Да поясним, че въпросната среща е организирана със съдействието на Андрей Ковачев, дългогодишен евродепутат от ГЕРБ. При това той на два пъти долита от Брюксел, за да организира събитието. И двата пъти мъкне със себе си мазни мекици, увити в подгизнала кафява хартия, и яде на масата в министерството, като любезно се извинява, че от бързане по летищата нямал време да хапне.

Още по-скандално от неговите мекици обаче е решението на Захариева да приеме господата, въпреки сигнала от контраразузнаването, че някои от гостите й са свързани с чужди разузнавателни служби. И въпреки това тези балкански борци на тихия фронт са вкарани в министерството – дали от глупост, дали от страх, че патриотите ще й искат оставката, Захариева си знае.

На срещата гостите се оплакват, че имат големи трудности „в процеса по придобиване на българско гражданство”, понеже не им се признавали удостоверенията за произход. „Прекалено се формализират изискванията за доказване на произход", казват те. Да поясним, проблемът е, че в дирекцията за българско гражданство не приемат фалшивите бележки за произход и отхвърлят молбите. Според статистиката отказите обаче не са чак толкова много, за да се говори за тенденциозно отношение към някого, От януари 2005 г. до юни 2015г. са подадени 120 174 молби. Съветът по гражданството е отказал едва на 20 703 души.

На самата среща, както си припомнят присъствали, представителите на ДАНС заявяват, че въпросните български дружества в чужбина са нелегитимни. Захариева обаче им отговаря, че дансаджии само си гледат интереса и използват министерството, когато им е изгодно. След тази реплика представителите на ДАНС стават и напускат залата. И въпреки това, днешната мераклийка за еврокомисар обещава на гостите си преписките им да бъдат преразгледани в най-кратък срок и в бъдеще да няма толкова много откази.

Като първа стъпка веднага след срещата от Съвета по гражданство е отстранена Катя Митева, която е директор на дирекция „Българско гражданство“ и на нейно място е поставен служител от съвсем друг отдел на министерството. По спомени на служители на служители май вкарали в Съвета някаква дама, която отговаряла за имотите на ведомството или нещо подобно. Освен това заместничката на Захариева по онова време Вергиния Мичева вдигнала мощен скандал, че били отхвърлени молбите на трима македонци – Люпче Стоянов, Борче Максимовски и Мартин Кръстевски.

(По-късно те попадат като каналджии в разследване на МВР за търговия с празни бланки за български лични документи, но след личната намеса на лидери от върха на ВМРО Всичко е потулено.) Да се отбележи също, че за отхвърляне на молбите на тримата македонци три месеца по-рано е гласувала и самата Вергиния Мичева, която набързо обръща палачинката, най-вероятно по нареждане на шефката й Екатерина Захариева. Катя Матева отказва да преразгледа документите на тримата защото липсва правно основание. Нещо повече, тя не се поддава на натиска на Захариева и продължава битката си срещу търговците на български документи. В момента, в който Матева е принудена да излезе в болнични, ключалката на кабинета й е сменена.

И понеже тя отсъства дълго време, започва системен натиск над колегите й. Зам.-министърката Вергиния Мичева лично ги увещава, че е излишно да се проверяват толкова детайлно кандидатите, защото пред министерството се извивала опашка от кандидати за българско гражданство! Наистина много сериозен аргумент, но той важи само когато става въпрос за алъш-вериш.

Самата министърка Екатерина Захариева също се среща със служителите от дирекция „Българско гражданство”. Заявява им, че ще инициира промени в Закона за българското гражданство, с които да се премахне изискването документите да се подават само лично. Така нямало да има опашки! Юристи могат да преценят какъв капацитет се крие в това изявление.

На 2 декември 2016 г. Захариева обявява в Народното събрание, че е уволнила Катя Матева. Ръцете на зам.-министърката Вергиния Мичева и адвокат Росен Иванов са вече в стихията си. Да поясним, Росен Иванов е бил шеф на Агенцията за българите в чужбина през 2010-2013г, и по негово време, както показва проверка на Върховна административна прокуратура, удостоверенията за български произход са давани на базата на книги от типа „Не заблудата, а лъжата за гагаузите“, „Българите от Албания и Косово", „Българите от Голо Бърдо, Албания", а също и сборника „Майка България и нейните чеда"! Това може да звучи като анекдот, но това е открито при проверката и отбелязано в документ, подписан от прокурор Беремска.

Затова пък след като е изчегъртан от Агенцията адвокат Иванов запретва ръкави да движи документи на кандат-българи. На първо време той представя два дълги списъка с имената на свои клиенти, получили откази. Вергиния Мичева лично се разпорежда техните преписки да се преразгледат, като особен акцент е поставен върху клиентите - Люпче Стоянов, Мартин Кръстевски и Борче Максимовски, явно много ценени в бранша.

Списъците на адвокат Росен Иванов започват буквално да заливат министерството. Пристигат с по 15-20, че и до 30 имена за преразглеждане. На всички тези списъци-молби, лично подадени от Росен Иванов, е поставена резолюция от зам.-министърката Мичева да се внесат за разглеждане в Съвета по гражданството с допълнителен протокол.

Само че в дирекцията по българско гражданство не са така отзивчиви и искат допълнителни документи.

Стига се дотам, че през ноември Мичева споделя пред подчинените си: „Преразглеждането умря!“. Дори според запознати тя предупреждава тогавашния председател на ДАБЧ Борис Вангелов да внимава с бележките за български произход. Само да отбележим и още един факт – в закона няма определени такси за преразглеждане на отхвърлени преписки за български документи. Явно за ръководството на министерството това не е проблем. Нахалството на адвокат Росен Иванов пък стига дотам, че настоява пред служители от министерството лично да му носят отговорите на молбите на неговите клиенти. Офисът му бил само на 200 метра. Звучи комично, но той дори си позволил да ги поучава като споделя личния си опит от ДАБЧ. Там по негово време за „нула време“ подготвяли удостоверенията! Не може да има никакво съмнение, както е известно в търговията с български паспорти се въртят милиони евро.

Само няколко месеца след тези събития Екатерина Захариева е вече на нов министерски пост – оглавява българската дипломация. През 2017 г. като външен министър тя открива консулство в Тараклия. Известно е, че в този район има голям интерес към българските паспорти. За консул е изпратен Ангел Маринков, проверен кадър на ВМРО. В края на 90-те години той работи в Агенцията за българите в чужбина, където е нагласен от войводите. В един момент обаче избухва скандал. Съпругата на Маринков, която точно по това време е експерт в дирекция „Българско гражданство" на правосъдното министерство, отчела, че е провела 270 интервюта с кандидати за гражданство. Те обаче никъде не били регистрирани. С други думи, тези кандидат-българи дори не са припарвали до сградата, в която уж са били интервюирани. Срещу служителката започва проверка, но всичко е набързо прикрито. Проблемът стига и до Комисията за конфликт на интереси, но отново без ефект. Все пак Ангел Маринков е принуден да напусне Агенцията. Но пък няколко години по-късно Захариева го праща в Тараклия, откъдето тръгва лавина от гагаузи, кандидати за български паспорти.

Консулството в Тараклия е открито тържествено от Екатерина Захариева, радетелка за скоростно издаване на български паспорти.

В резултат на занижения контроли широко отворените врати пред търговците на наши документи, наложени точно от госпожата като правосъден министър, да припомним, че през 2018г. се стигна до ареста на Бате Харо – Петър Харалампиев.  Като шеф на Агенцията за българите в чужбина той беше развъртял мощна схема за търговия с влияние покрай издаването на удостоверения за български произход. По време на шумния му арест Захариева е вече външен министър и вицепремиер за съдебната реформа и наблюдаващ сектора правосъдие.

А само преди няколко месеца се стигна и до парламентарна комисия Глеб Мишин". С две думи, вече не само македонци, гагаузи, косовари, сърби, молдованци, украинци, но и руснаци се изкарват българи по произход. Мишин, както стана ясно се подвизава в центъра на София, като често използва и името Семьон Вершинин. Той самият се опитва да получи български паспорт, но не успява. Затова пък организира фабрика за наши паспорти – започва да съдейства на руснаци, кандидати за българско гражданство. При това Мишин/Вершинин открива и офис в Москва, а в интернет услугите му се рекламират на цени от 3000, 8000 евро и нагоре. Срещу тези пари той снабдява клиентите си с фалшив акт за раждане на един от родителите, който уж е от „български произход”.

Нахалството му стига дотам, че качен на велосипед, придружава руснаците, мераклии за наши документи, до вратите на Министерството на правосъдието. След като е разобличен като търговец на документи, Мишин набързо се изнася от България на 1 февруари 2024 г., а ДАНС му забранява повече да стъпва в страната. Само че по неговия канал, казват запознати, вече са минали и хора от руските спецслужби.

Ударила Плевнелиев с папка по главата

Подчинени от разните министерства, през които е преминала Екатерина Захариева пък са запомнили друга нейна черта. Къде на шега, къде на сериозно, тя имала навика да ги успя с папка по главата. Казват, че освен чиновниците от тази й страст да побийва си изпатил и нейният първи ментор Росен Плевнелиев. Плеснала го с папка по главата пред изумените погледи на доста очевидци.

Припомнят и друг случай, когато министерска секретарка (името й се пази в тайна) се разплакала след подобен изблик на ярост. Захариева обаче също се притеснила да не стане някоя беля с кръвното на служителката. Гушнала я, почнала да я гали по главата и да я успокоява, че всичко било на шега. „Подчинените й буквално даваха банкети, когато им се махнеше от главите, на път към поредния министерски пост, понеже им беше дошло до гуша от тази лабилност“, разказват очевидци. Какво ли я чака в Брюксел, където само за случайно изтървана дума, могат дело да заведат…

Министърката е астролог, тя пропагандира глупостта за ретроградния Меркурий

Екатерина Захариева, подобно на своя откривател в политиката Росен Плевнелиев, е изключително веща в чертаенето на хороскопи. Да припомним, че в първите години на прехода Плевнелиев си изкарва хляба, като прави персонални звездни прогнози на компютър във фоайето на ГУМ-а в Благоевград и ги продава за левче.

Също като него и Захариева има интерес към астрологията. Дори запознати казват, че по нейно внушение Бойко Борисов преди години запозна българите с проклятието на ретроградния Меркурий, а също и с фаталните последици на лунните затъмнения. Благодарение на хороскопите си Екатерина Захариева прави главоломна кариера.

Известно е, че преди да се гмурне в политиката, тя е само служебен адвокат, който търка пейките в Съдебната палата. След това покрай приятелството на съпруга й с Плевнелиев влиза в политиката. После се прочува в ГЕРБ с умението си да прави хороскопи.

Настъплението на амбициозната Катя довело до разрив между Бойко и топ астроложката Алена, която до онзи момент му предавала посланията от планетите. Тя се засегнала, че той предпочел конкурентката й.

И накрая да изясним какво все пак означава ретрограден Меркурий, благодарение на който Захариева прави скок от пост на пост. Това е астрономическо явление, при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Дължи се на вътрешната позиция на орбитата на Меркурий спрямо Земята и движението им около Слънцето. В астрологията съществува теза, че „ретроградният Меркурий“ влияе негативно върху човешкия живот. Според астролозите Меркурий отговаря за много области от живота и те излизат извън контрол, когато планетата навлезе в онзи си период.

Само че според истинските астрономи подобни твърдения са псевдонаучни, а астрологията като цяло се счита за псевдонаука. „Ретроградният Меркурий” в крайна сметка е само астрономически феномен, свързан с оптична илюзия, когато се наблюдава от Земята. Всички други твърдения са вятър и мъгла.

Източник: Уикенд, crimesbg.com