Свят

Силна буря удари Централна Европа: 4 загинали в Румъния, 1 в Полша. Още 4 изчезнали в Чехия

   

Спасено куче в наводнението в Румъния
  Снимка БТА/АП

Бурята "Борис" отне живота на един човек в Полша, а четирима души са обявени за изчезнали в Чехия, съобщиха местните власти, предаде БТА.

Стихията засегна няколко страни от Централна Европа, причини проливни дъждове, наводнения и прекъсвания на тока и на транспортни връзки и наложи евакуация на редица населени места. Вчера "Борис" отне живота и на четирима души в Румъния.

Кадри с дрон показват мащаба на наводненията в северната ни съседка. Кризисен щаб е създаден в един от най-тежко засегнатите райони Галац, където 5 хиляди домове бяха наводнени и 25 хиляди останаха без електричество.

Премиерът Марчел Чолаку разпореди пострадалите да получат вода и храна и да бъдат временно настанени в 50 новоизградени модулни жилища. По искане на министър-председателя ще бъдат създадени още 200. Допълнително са осигурени 866 места за настаняване в студентски общежития, спортни зали, социални центрове, предаде БНТ.                      

В Полша, въпреки усилията за предотвратяване на бедствието, преля язовир в югозападната част на страната. Местните власти във Вроцлав наредиха евакуацията на села с по-ниска надморска височина. Министър-председателят Доналд Туск посети снощи Долна Силезия, на границата с Полша, където са евакуирани 1600 души.

Министър-председателят на Полша Доналд Туск коментира, че прогнозите непрекъснато се променят, но че като цяло не са оптимистични. Иднес се очакват рекордни валежи. На някои места е паднал повече дъжд отколкото през критичните години 1997-ма и 2010-та, посочи полският премиер, съобщава националната телевизия. 

Ситуацията в Чехия е критична. Спукала се е язовирна стена в Южна Бохемия, местните жители са в готовност за евакуация. 50 хиляди души в страната са без електричество. Евакуирана е болница в Бърно. В помощ на населението са мобилизирани 100 хиляди спасители.

Църва в Чехия. БТА/АП

В Австрия пикът на бедствието все още не е достигнат, предупреди канцлерът Карл Нехамер. Проливните дъждове станаха причина за прекъсване на железопътния трафик в част от страната и на движението на две от линиите на метрото във Виена, които са най-близо до реката. В допълнение в Австрия са се разразили бурни ветрове, достигащи до 146 км/ч. През нощта спасителни екипи са се отзовали на 5000 сигнала от хора, блокирани в домовете си от придошлите води. Според метеоролозите ситуацията може още да се влоши, пише БНТ.