Икономика

Откриха със стилна церемония учебната година в УХТ-Пловдив, новите студенти получиха перото на знанието

   

  УХТ

Със стилна церемония откриха днес в УХТ-Пловдив новата учебна 2024-2025 година.

"Скъпи студенти за мен е огромно удоволствие да ви посрещна с "добре дошли" в Университета по хранителни технологии. През изминалите 71 години УХТ се е утвърдил като водещ център в областта на хранителната наука и технологии, биотехнологиите и туризма", заяви в приветствието си към първокурсниците ректорът проф. Галин Иванов.

Той добави, че обучението в университета представлява съчетание на традиции и новаторство. И припомни, че едно от основните предимства на тези, които са го завършили, е тяхната успешна реализация на пазара на труда. Като важно достойнство той определи силната връзка на висшето училище с бизнеса.

"Скъпи първокурсници, за вас започва едно ново начело. Вие няма да получите само знания и умения, но ще се изградите и като личности ‒ ерудирани и интелигентни, които ще са бъдещите мениджъри и лидери в хранителната индустрия. Моето пожелание към вас е: бъдете активни, вземете всичко, което нашият университет може да ви даде. Бъдете любознателни и трудолюбиви и най-вече желая ви здраве и много приятни моменти в УХТ. На добър час", пожела им още ректорът проф. Галин Иванов. След това той връчи грамоти на осемте студенти, приети с максимален бал.

„Скъпи първокурсници, тук вие ще се срещните с вашите преподаватели, които ще ви преведат през необятния свят на науката. От вас се изисква креативност и упоритост. Използвайте възможностите, които ви дава този университет, за да имате след това успешна кариера Знайте и помнете, че успехите идват при тези, които ги преследват с упорит труд и смелост", заяви в приветствието си областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева. Тя пожела на всички студенти една успешна учебна година, изпълнена с много нови постижения и придобиване на нови знания.

"Драги студенти, от името на бизнеса мога да ви уверя, че в УХТ сте на правилното място. Тук се обучават новите поколения високо ценени професионалисти за пазара на труда. Пожелавам ви да се подготвите възможно най-добре. Ние се нуждаем от тези квалифицирани кадри, подготвени от преподаватели от най-високо ниво. Пожелавам ви успешна учебна година", заяви Роберто Санторели ‒ член на съвета на настоятелите на УХТ.

Поздравителни адреси по случай откриването на академичната година, изпратиха: д-р Георги Тахов ‒ министър на земеделието и храните; Костадин Димитров ‒ кмет на община Пловдив; Пловдивски университет „Паисий Хилендарски"; Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев"; Филиал Пловдив към Технически университет - София; Висше училище по агробизнес и развитие на регионите; Висше училище по сигурност и икономика; Професионална гимназия по хранителни технологии и техника - Пловдив; Професионална гимназия по електротехника и електроника - Пловдив.

Председателят на Студентския съвет на УХТ Лидия Георгиева предаде символично перото на знанието на първокурсниците.

"Перото на знанието символизира нашето израстване в университета, където получихме голяма подкрепа от нашите преподаватели, за което им благодарим", заяви Лидия Георгиева. Тя увери първокурсниците, че всеки един избран от тях факултет и катедра могат да ги превърнат в добри специалисти и всеки един преподавател ще им помогне да получат най-доброто образование.

Гости на тържеството бяха проф. Христина Янчева ‒ управител на област Пловдив, Явор Гечев ‒ съветник по селско стопанство в Президентството но България, Негово превъзходителство Анатол Чебук ‒ посланик на Молдова в България, Фиданка Кацарева ‒ зам.-кмет при район „Централен“, проф. Пламен Моллов ‒ председател на Съвет на настоятелите, ректор на УХТ в периода 2019-2023, членовете на Съвета на настоятелите на УХТ доц. Борислав Великов, основател и мажоритарен собственик на „Аквахим“, Добри Митрев ‒ председател на БСК, Роберто Санторели ‒ председател на Конфиндустрия България, инж. Атанас Урджанов ‒ председател на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България, доц. Иво Димитров, представител на кмета на Община Пловдив в Съвета на настоятелите, инж. Георги Жеков ‒ управляващ съдружник на "ЦИМА 99“, Александра Начева ‒ представител на Студентски съвет в Съвета на настоателите, доц. Боряна Иванова ‒ ректор на Аграрен университет - Пловдив, доц. Никола Шакев ‒ директор на Филиал Пловдив към Технически университет - София, проф. Стела Митева-Динкова – зам.-ректор на АМТИИ, доц. Веселина Кондева-Главинкова ‒ зам.-ректор на Медицински университет - Пловдив, Олга Манолова ‒ председател на Настоятелството на Висше  училище по сигурност и икономика, Микеле Санторели ‒ управител на „Куминяно фрут“, Гергана Андреева ‒ изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика и бившите ректор на УХТ проф. Димитър Хаджикинов и проф. Георги Вълчев. За доброто настроение на присъстващите со погрижиха изпълнителите от студентски танцов състав "Пълдин".

След официалното откриване в аула „Проф. Милен Бешков“ се проведе среща на първокурсниците с ръководството и Студентския съвет в УХТ. Новите студенти се запознаха с университета и използваните дигитални платформи в процеса на обучение. Университетът по хранителни технологии, първи от висшите училища в Пловдив, стартира тази есен обучението на новоприетите студенти в Дигитален университет, с използването на електронна студентска книжка и електронна главна книга.