Новини

Плевнелиев: Президентът Радев иска да поеме властта след две години

   


„Това е една трагедия, която очаква своите отговори от компетентните институции. Задавам си много въпроси, както и цялата нация. Като човек, който е бил върховен главнокомандващ, винаги съм знаел, че е по-добре да се набляга на подготовката  - включително за един полет, и по-малко на шоуто. Не да се снимаме половин час преди шоуто с някакви участници в него. Аз бих искал да знам каква е ролята на началника, специално на ВВС по тази тема. Защото всички видяхме в медите снимки на тези двама пилоти, които участват в някакви снимки на някаква шоу акция. Според мен и това, което аз знам е, че те е трябвало да се готвят за този полет. Всеки полет се планира внимателно. Затова аз считам, че ако има честно и почтено разследване - се дължи отговор на този въпрос. И най-малкото, досега вече шефът на ВВС трябваше да си е подал най-малкото оставката, за да не пречи на разследването".  Това заяви в предаването „На фокус с Лора Крумова” по Нова тв Росен Плевнелиев, президент на България /2012-2017 г./, коментирайки трагедията с двамата пилоти край авиобазата "Граф Игнатиево". 

"Отново има опити да се замете случая. Виждаме в мрежите снимки. Виждаме журналисти с камери, на които е наредено да се изтрие цялото съдържание. Защо? Откъде накъде? В каква държава живеем? Според мен това е абсолютно безобразие. Не приемам като аргумент, че е трябвало записите да се изземат, за да се видят последните кадри за случилото се. Второ, не приемам категорично като аргумент, че лично аз като обикновен гражданин виждам снимка, на която същите двама пилоти, които загиват -  след това участват в някаква шоуакция във време, в което те трябва да планират своя полет. Искам да видя  по-малко шоу изпълнения и повече добра подготовка, планиране и резултати в Българската армия и нейната модернизация", категоричен е той. 

Плевнелиев коментира и текущата политическа ситуация в страната. Според него в момента партиите се държат неадекватно. "Винаги съм казвал и съм писал статии още през 2020 година, че Румен Радев ще атакува всяка политическа партия, която набира скорост. Защото на него му изнася политическият спектър в България да бъде раздробен. Противопоставен. "Разделяй и владей" е стара римска максима. Целта е Румен Радев и хората зад него да вземат властта след две години. В това съм убеден. Казвал съм го и преди. Ще го повторя за стотен път", подчерта Плевнелиев.

И допълни: "Няма как да обяви такова нещо в момента. Той е действащ президент. Като такъв той не управлява, а представлява държавата. Не му отива да каже таков анещо. Но съм убеден, че това ще се случи". 

"България падна в плен на популизма. Всичко, което виждаме е популизма в неговата стандартна форма", категоричен е Плевнелиев. "Популизмът трови и отслабва демокрацията. Ако не променим подхода - от популистки към демократичен за идващите избори, няма да има решение отново", категоричен е Плевнелиев.