Свят

Зеленски към Запада: Направете Украйна силна, за да принудим Путин да преговаря

   


"Украинските войски страдат от високи загуби поради твърде бавното пристигане на западни оръжия, за да се оборудват въоръжените ни сили както трябва", заяви президентът Володимир Зеленски в интервю пред Си Ен Ен.

Агенция Ройтерс припомня, че Русия печели позиции в някои части на Източна Украйна, включително около Покровск. Проблемът е, че превземането на транспортния възел може да даде възможност на Москва да открие нови линии за нападение.

Зеленски казва още, че ситуацията в източната част на страната е много тежка, като добавя, че половината от украинските бригади там не са оборудвани, пояснява БТА.

"Затова губиш много хора. Губиш хора, защото те нямат въоръжени превозни средства. Те нямат артилерия. Те нямат артилерийски снаряди", казва още Зеленски.

От Cи Ен Ен съобщават, че интервюто е било проведено в петък, като президентът на Украйна е говорил на английски език.

Зеленски също така обяснява в интервюто, че оръжията, обещани от САЩ и европейските държави, пристигат много бавно.

"Нуждаем се от 14 бригади, за да сме готови. Досега от тези пакети (с пратки оръжие - б.р.) не сме оборудвали дори четири", казва той.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом - Джейк Съливан, вчера заяви, че Вашингтон работи по "значителна нова помощ за Украйна", припомня БТА.

Зеленски трябва да се срещне с американския президент Джо Байдън този месец и ще му представи план за прекратяване на войната.

"Основните елементи са сигурността и дипломатическата подкрепа, както и военна и икономическа помощ", отбелязва украинският лидер.

"Единственото нещо, от което се страхува руският президент Владимир Путин, е реакцията на неговия собствен народ", коментира още Зеленски и се обърна към Запада с молба да "направи Украйна силна". Само така според него Путин може да бъде принуден да седне на масата за преговори.