Икономика

Колко струва на родителите да изпратят детето си в първи клас?

   
Колко струва на родителите да изпратят детето си в първи клас?

Около 500 лева са похарчили родителите, за да закупят раници, униформи, тетрадки и други учебни консумативи, за да изпратят децата си в първи клас. Най-драстично е поскъпването при учебните помагала към безплатните учебници за учениците от 8 до 12 клас.

За семейство Иванови тази учебна година ще е най-важна, но и финансово най-трудна. Освен че изпращат малката Ина на училище, синът им Марк ще е абитуриент. Майката Искрена е разпределила бюджета до стотинка. Първо купила раница за 80 лева за дъщеря си.
"Тази раница, която избрахме, беше да има различни отделения, за да е удобно на детето да си прави разграничения на учебниците, да има място за бутилка за вода. Също така да бъде тип карета, да си я тегли, защото учебниците предполагам ще са тежки за едно малко дете. Отделно си има ергономичен гръб с презрамки. Чантата за храна ще бъде отделно, няма да бъде в раницата с учебниците. Тази година, като купувах тетрадки, забелязах, че са с около 30% според мен грубо сметнато по-високи цените или може би защото си позволих да си купя по-скъпи тетрадки, а не съвсем евтини", коментира пред БНТ майката Искрена Иванова.
До 1.50 лв. е цената на тетрадките с тесни и широки редове, както и на тези с квадратчета. Но за по-големите ученици тетрадките-речник от 300 страници могат да стигнат и до 15 лева. Децата до 4 клас, както и тези в 8 клас, получават еднократна помощ от 300 лева за покриване на част от разходите за учебни пособия и материали.

"В началото на годината са 150 и в началото на втория срок още 150. Честно да ви кажа, ние вече сме напазарували, а тези 150 лв. идват на по-късен етап. Не че няма да се използват, но 150 лв., които получаваме в началото на първи срок за едното дете, те са за консумативи – тетрадки, флумастери, темперни боички, пластелин и папки. Отделно трябва да закупим униформа".

Всяко училище в Русе има собствена униформа. Суичер, риза, тениска и вратовръзка струват 114 лева. Нужен е и спортен екип. Тази година семейство Иванови е похарчило по-малко средства за тетрадки и учебни помагала за дванайсетокласника Марк, но това е така, защото изучава софтуерни и хадуерни науки.

"Съответно се нуждая от лаптоп и компютър до себе си, не толкова от хартиени носители. За уроци мога да се нуждая от учебници, но аз също всичко съм си прехвърлил онлайн и най-често си използвам лаптопа. Понеже виждам като по-голям какви са разходите по организирането на бал, на купуване на учебници, на костюм, след което изпращане в чужбина, понеже искам да уча извън България, разбира се, и да се върна след това. Това си е много голям разход с квартири и със самолетни билети, но смятам, че ще се справим".

След родителските срещи в книжарниците в Русе се извиват опашки, родителите пазаруват по списъци, за да избегнат купуването на излишни неща, но забелязват покачването на цените на помагалата към безплатните учебници.

"Помагалата всяка година са сменени с нови камари, които са неупотребяеми. Не мога да ги бракувам, не мога да ги върна. Каквото съм спечелила, всичко отива в загуба. Ето ги камарите, вече сме опразнили рафтовете, защото нищо от това, което имаме, вече не е актуално. Ако разгърнете вътре, малко са разместени страниците и вътре е едно и също. Ето христоматиите 8., 9., 10., 11. и 12. клас с нова картинка отпред, вътре е едно и също, но цената с 2 лева отгоре", казва Виолета Цанкова, собственик на книжарница.

Тази практика обрича малките книжарници на фалит, казва Виолета Цанкова, която е в бранша от 20 години, но не е сигурна докога ще издържи финансово.