Икономика

Депутатите да не осакатяват бъдещите регулации за колекторските фирми

   
Депутатите да не осакатяват бъдещите регулации за колекторските фирми

Приетият на първо четене в пленарна зала Проектозакон за лицата, обслужващи кредити, и купувачите на кредити, е дългоочакван от  обществото. Считаме, че след години на натиск от гражданския сектор, в това число Асоциацията за защита на потребителите(АЗП), най-сетне Народното събрание се зае с решаването на този изключително важен за гражданите проблем. Но предстои проектозаконът да мине на второ четене, което поставя тези добри намерения пред сериозни изпитания. В тази връзка призоваваме депутатите да се въздържат от практиката на внасяне на промени между първо и второ четене, с които често на практика „скопяват“ даден проектозакон. 

Законопроектът в настоящия си вид съдържа основните инструменти за контрол над дейността на колекторските фирми и ограничаване на произвола им: колекторските фирми да са под лицензионен режим, дейността им да се съблюдава от БНБ и КЗП, регулиране на комуникацията им с длъжниците, ограничаване на кръга от лица извършващи колекторска дейност. 

Пандемията от бързи кредити

​АЗП обръща внимание, че все още България не е въвела всички европейски законодателни изисквания и практики за ограничаване на случаите на свръх задлъжнялост на гражданите. Пандемията от бързи кредити все още не е овладяна. Народно събрание трябва приоритетно да приеме допълненията към Директивата за договорите за потребителски кредити, които бяха приети през 2023 г. от Европарламента. Те имат за цел даограничат произвола на фирмите за бързи кредити и съдържат предпазен механизъм за потребителите от изпадане в ситуация на свръхзадлъжнялост към кредитни институции, в това число и банки. 

Много важна особеност за българските условия е, че новата директива задължава страните-членки да упражняват и върху небанковите кредитни компании. Сегатази функция се извършва от Комисията за защита на потребителите, която от години обаче не го правиефективно. Немалка част от фирмите за бързи кредити у нас заобикалят Закона за защита на потребителите и съдебните разпореждания. Новите допълнения в Директивата ще гарантират, че кредити ще се отпускат само на потребители, които са в състояние да изплащат устойчиво дълга си. Ще се предотврати предлагането на прекалено скъпи кредити по план и ще се гарантира на потребителите в затруднено положение, че получават подходяща подкрепа.