Анализи

64 партии, от които над половината в коалиции, в борба за 6,6 млн. гласа

   


64 партии общо ще се борят за доверието на 6,6 милиона избиратели на изборите на 27 октомври. 39 от тях обаче са се обединили в 9 коалиции. Така в бюлетината в крайна сметка ще бъдат записани 34-ма политически играчи. Това обаче не е рекорд - през юни в 11 коалиции бяха 42 партии, още 23 партии се явиха сами. През април 2023 г. в 7 коалиции влизаха 28 партии, сами играха други 23.

До 21 септември е срокът, в който партиите могат да правят промени в съставите на коалициите.

Кой с кого избра да играе на вота за 51-о НС? Разместванията на пластовете в две от основните политически формации - ДПС и БСП, доведоха до нови конфигурации със стари муцуни. (Вижте инфографиката.)

За първи път например 5 формации са се прицелили в някога монолитните гласове на ДПС.

След 10-дневно юридическо и административно надиграване на лагерите на Делян Пеевски и Джевдет Чакъров ЦИК в крайна сметка регистрира за участие във вота “ДПС - Ново начало”. Направи го след решението от ВАС, който отсъди, че коалицията на Пеевски първа е подала документи и трябва да бъде регистрирана по закон. В нея с ДПС са и две малки формации - “Български гласъ” и “Новите лидери”.

През уикенда Делян Пеевски събра областни председатели, кметове на ДПС и координатори от Турция

на разширено заседание за предизборната кампания. Обсъдени са били критериите за номинации за народни представители от “ДПС - Ново начало” и основните приоритети, на които ще се базира изготвената от тях програма за бъдещо управление на България.

Джевдет Чакъров пък загуби и самостоятелната регистрация на ДПС, и възможността да е с коалицията “ДПС - демокрация, права и свободи”. Така Ахмед Доган, за когото се говори, че ще е кандидат за депутат след повече от 10 г. извън активната политика, ще трябва да отиде на изборите с “Алианс за права и свободи”, в който са Земеделски народен съюз на Румен Йончев и партия СБОР.

Абревиатурата ДПС обаче присъства в името на още поне една формация, която ще участва на тези избори. Това е “Национално движение за права и свободи” (НДПС), създадено преди години от бившия зам.-председател на движението Гюнер Тахир.

Към електората на ДПС посягат още “Народна партия Свобода и достойнство” (НПСД), основана от бившия зам.-председател на движението Касим Дал, и основаната от Лютви Местан, а сега ръководена от Танер Алимолла, партия “Демократи за отговорност, свобода и толерантност” (ДОСТ). Трите формации не за първи път играят на избори, но не дърпат особено от гласовете на ДПС, с изключение на 2017 г. - малко след като Местан учреди ДОСТ, която тогава взе близо 100 хиляди гласа.

След оставката на Корнелия Нинова и труса в БСП столетницата отива на изборите с още 13 партии.

Въпреки заявките за голямото ляво обединение обаче има и други формации

в тази политическа ниша, които играят сами или в други коалиции. Една от тях е социалистическа партия “Български път” на Ангел Димов, който на едни от предишните избори през 2021 г. дори направи опит да върне в политиката Жан Виденов.

Партиите “Българска левица” и “Обединена социалдемокрация” пък ще опитат да съберат подкрепа от феновете на легендата Емил Димитров, регистрирайки коалиция с име почти като една от най-знаковите му песни - “Моя страна България”. ЦИК още проверява подписите им.

Промени в комбинациите има и вдясно. След като “Волт” бе мандатоносител за ПП, а след това техен партньор на два вота, сега формацията ще играе сама. В началото на септември партията на Настимир Ананиев беше изхвърлена от коалицията на ПП-ДБ.

След като изгладиха напрежението помежду си, “Промяната” отново отиват на изборите с “Да, България” и ДСБ.

Бившият депутат от ПП Иван Христанов ще се пробва през “Единение”, която основа миналата година заедно с Иван Манев.

Радостин Василев, който бе депутат първо от ИТН, а после от ПП, отново играе сам с партията си МЕЧ.

Десните пък ще имат конкуренция от коалиция “Синя България”, в която Петър Москов и проф. Вили Лилков събират 7 формации, включително и царското НДСВ.

Някогашната дясна ръка на Бойко Борисов, Цветан Цветанов ще представялява коалицията “Свободни избиратели”. С нея на изборите отиват неговата партия “Републиканци за България”, Съюзът на свободните демократи, създаден от Стефан Софиянски, а сега оглавяван от Радослав Кацаров, както и Зелен съюз.

Опит да участва в тези избори с нова формация направи Виктория Василева. Тя и част от бившите депутати на “Величие” - музикантът Етиен Леви и рейнджърът Дарин Георгиев, обаче няма да имат шанс да се пробват за нов мандат в парламента, тъй като не са събрали необходимите 2500 подписа и ЦИК отряза регистрацията на коалиция “Има смисъл”. Василева използва съдебната регистрация на две по-малки формации - Българска социалдемократическа партия и “Бъдете смели”.

Ивелин Михайлов и партия “Величие” с председател Албена Пекова обаче получи регистрация от ЦИК. А самият Михайлов обяви, че вероятно ще води листата в Плевен.

През юли екстравагантният Георги Георгиев-Готи е сменил името на партията си БНО и вече ще играе с “Булгари”. През пролетта на 2021 г. Васил Божков не получи регистрация за собствената си формация и БНО му предостави своята.