Еко

Силно земетресение от 5,2 по скалата Рихтер в Румъния

   
Силно земетресение от 5,2 по скалата Рихтер в Румъния

Земетресение в Румъния с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер е било регистрирано в 17.40 ч., съобщи Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC). Според Националния Институт по геофизика, геодезия и география към БАН в епицентъра на земетресението в Румъния трусът е бил от 5,3 по скалата на Рихтер.

Епицентърът е бил на 57 източно от Брашов в сеизмичния регион "Вранча" на дълбочина от 137 км. 

Земетресението е било усетено и в Русе, който се намира на около 240 км от мястото на труса. Няма сигнали за произшествия, материални щети и пострадали хора в русенско при земетресението в Румъния. Хората от по-високите етажи на жилищата споделят за силно хоризонтално разтрисане, но без някакви последствия. До момента няма сигнали трусът с магнитуд 5,3, който беше регистриран до румънския град Брашов, да усетен силно на българска територия, каза пред БНР доц. Емил Ойнаков от Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН:

"Проверени са най-осезаемите градове - Свищов, Русе и Силистра, където няма усещане за земетресение. Няма информация за нанесени щети на българска територия".