Икономика

Банковите услуги пак поскъпнаха, нови цени се чакат отново по Коледа

   
Банковите услуги пак поскъпнаха, нови цени се чакат отново по Коледа

Ново увеличение на банковите услуги вдигна цената им през лятото. Повечето финансови институции го направиха още през юли, но има и такива, което вдигат тарифите и този месец. Нови частични увеличения се чакат около Коледа. Според новия тренд все по-скъпо платени стават услуги, при които се попълват формуляри на хартия. Официалното обяснение е поскъпналата хартия и това, че те се правят в офис - т.е. в цената им трябва да се калкулира заплатата на служителите, по-високите наеми, разходи за съответна техника и т.н.

Така доскоро хартиени разпечатки за различни услуги струваха 3 лв. за страница, а сега цената им вече се е вдигнала на 4 лв. Ако пък искате да блокирате банковата си карта, защото е изгубена или поради грешен ПИН, ще трябва да платите 10 лева за нова.

Безплатните тегления от банкомат или преводи от сметка към друга с един и същ титуляр са вече в миналото. Отпаднали са също преференциите за карти за деца от от 14 до 18 години, като за теглене от тях вече се дължат 1,17 лева плюс 1% от сумата.

Вече почти няма банка, която да не е въвела т.нар. сложна такса, при която крайното поскъпване най-често е двойно. Освен това има твърд таван на таксата, за да може дори тегленето на минимална сума да носи приход за банката. Докато доскоро при този тип цени имаше летва, под която се удържаше само твърда сума, такива вече няма.

Преводите към бюджета, най-често за данъци, също вече са платени

При една от големите банки например теглене на пари от собствен банкомат струва 20 ст. плюс 0,1% от теглената сума. Просто изчисление показва, че това води до двойно поскъпване на тази услуга - до юли каквато и сума да бе предмет на операцията, цената бе 30 ст. Сега тя струва 60 ст. Ако се прави през устройство на друга банка, цената е 0,1% от сумата плюс 1,17 лв., вместо досегашните 1,30 лв.

 

Тегленето на пари в брой на гише се е удвоило - доскоро бе 1% от сумата, но не по-малко от 2 лв., а вече е минимум 4,89 лв., като процентът от сумата си е останал. Справка за наличност по карта е близо лев, вместо доскорошните 0,40, ако банкоматът е на банката, и 0,60 лв., ако е на друга. Близо

10 лв. струва и промяна на картови данни чрез клон на банката, например на лимит за теглене, който вместо 4 лв., вече струва 9,78 лв.. При друга от големите банки месечната такса за обслужване на разплащателна сметка с дебитна карта вече не е 2,74 лв., а 2,99 лв. 9,78 лева и 0,80% върху цялата сума ще струва теглене от сметка под запор, защото се правели допълнителни проверки.

За банков превод вече се плаща 7, а не 5 лева, както бе в началото на лятото. Най-засегнати от новите тарифи се оказват земеделски производители - физически лица, при тях таксата за обслужване на разплащателните им сметки не е 4,89, а три пъти повече - 15 лв. Идеята е такива сметки да бъдат закрити и собствениците им да изберат друг продукт на банката.

Има и по-умерени финансови институции в промените на тарифите. При една от тях увеличение има само на таксата за разпечатка на хартия - 3,91 лв. на страница вместо досегашните 2,05 лева. Друга голяма банка е вдигнала плащането за откриване на разплащателна сметка с 1 лев, а месечното обслужване - с 20 ст. Получаване на есемес при теглене или превод на суми е по-скъпо с 2 ст. С 4 ст. струват повече преводите за плащане на битови сметки.

Финансова институция от топ 10 също е с променена тарифа. За откриване на разплащателна сметка вече се искат 6 лева. Внасянето на пари в брой струва минимум 2 лева и 0,25% от сумата. За теглене на пари на каса таксата е минимум 6,85 лв. и 0,65% от сумата. Тегленето от банкомат е поне 0,29 лв. и 0,13% от сумата.

Съветите на експертите са да плащаме повече с карта, да теглим по-малко пъти пари в брой и да изберем най-подходящата за нас сметка. Банките предлагат и пакети срещу определена сума, при коита има включен определен брой услуги, за които не се плаща допълнително.