Спорт

Джокович: Обещах на Григор, че ще дойда да играем в София, и държа на думата си

   
Джокович: Обещах на Григор, че ще дойда да играем в София, и държа на думата си

Как така се стигна до гигантския сблъсък между Григор Димитров и Новак Джокович?

Феновете на тениса знаят, че най-добрият български играч и рекордьорът по титли в “Големият шлем” са добри приятели, но новината за предстоящия мач като че ли дойде малко неочаквано.

Димитров и Джокович ще играят утре вечер от 20 в зала “Арена” в София. Организатор е фондация “Григор Димитров”, а приходите са за благотворителни цели.

Самият Новак бе попитан за подробности около мача на пресконференция в Белград, където Сърбия отнесе Гърция за купа “Дейвис”.

Въпросът на местна журналистка бе дали бившият №1 в света е избрал Григор и любимеца на Аржентина Хуан Мартин дел Потро, защото и двамата са му много добри приятели. Освен това София и Буенос Айрес са градове, в които не е играл.

“Да, това е една от основните причини. Преди няколко години Григор дойде в Сърбия, за да играе на Adria Tour, и тогава се разбрахме, че аз ще направя мач с него в България в подходящ и за двама ни момент. Ето моментът дойде и го чакам с нетърпение. Никога не съм играл в България, а двата народа са толкова близки в културно отношение. Със сигурност ще бъде забавно. А Дел Потро прекратява кариерата си точно с този демонстративен мач. Всички знаем какво направи той за тениса”, отговори Джокович.

В интервюто, което даде на bTV в Монте Карло, Григор Димитров сподели, че с Новак отдавна си имат приказка. Сърбинът също има фондация и нашият тенисист нерядко му е помагал. Това е и една от причините олимпийският шампион от игрите в Париж да пристигне в София. Всичко е опирало до това, което спомена и Джокович - да се намерят подходящите дати.

“Имаше такава, която бе удобна за мен, но не и за него, и обратното”, обясни Димитров.

Той замина да играе в организираната от Новак верига демонстративни турнири Adria Tour през 2020 г., когато календарът бе прекъснат заради пандемията от коронавирус. След първия турнир в Белград Григор и останалите звезди бяха на купон в популярното в сръбската столица заведение Lafayette cuisine cabaret на брега на река Сава. Там покрай песните и танците нашият тенисист се зарази с COVID-19 и впоследствие се отказа на втория турнир в Задар. Неприятното в случая бе, че бащата на сръбския тенисист - Сърджан Джокович, обвини Димитров, че е действал безотговорно и е навредил на семейство Джокович и на сърбите. Постепенно обаче историята утихна и не попречи на отличните отношения между Григор и Новак.

Фондация “Григор Димитров” стана известна тук, когато осигури средства за купуването на респираторни машини за болници в Хасково (това е родният град на нашия тенисист) по време на пандемията. Самият Димитров обясни, че фондацията отдавна помага на деца в неравностойно положение, както и на млади таланти.

Преди голямото шоу днес Григор ще даде открит урок на млади тенисисти. Така ще даде възможност на момчета и момичета да усетят както е да размениш няколко топки с идола си. Самият Димитров не го е изживявал, защото (както сам се изразява) директно е започнал да играе срещу своите идоли по турнирите.

В края на седмицата Григор Димитров ще играе за отбора на Европа в демонстративния турнир за купа “Лейвър” в Берлин.