Новини

Фон дер Лайен ще представи новата Еврокомисия

   
Фон дер Лайен ще представи новата Еврокомисия

Очаква се днес председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен да представи пред Европейския парламент в Страсбург състава на новия Колегиум на комисарите.  Не е сигурно обаче дали това ще се случи. 

Макар вчерашния скандал с оставката на еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон да изглежда потушен, след като тя бе приета от фон дер Лайен и вероятно Стефан Сежурне ще бъде одобрен от нея като следващ кандидат за еврокомисар от Франция, остава въпросът около кандидатката на Словения. След като Томаж Весел се оттегли, остава да приключи процедурата по номинирането на  новата кандидатка Марта Кос от парламентарната комисия по делата на ЕС в словенския парламент.

До вчера нямаше знак, че това е направено. Тази въпросителна поставя под съмнения обявяването на новия състав на Комисията, въпреки изразената вчера от говорителката на институцията Ариана Подеста надежда. Това обаче не може да бъде направено, ако не е приключил процесът по номинациите във всички страни-членки и председателката на Еврокомисията не е одобрила всяка една от тях.