Новини Свят

Столтенберг: Страните от НАТО сами да вземат решение дали Украйна да използва ракети с голям обсег срещу Русия

   
Столтенберг: Страните от НАТО сами да вземат решение дали Украйна да използва ракети с голям обсег срещу Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че отделните членове на Алианса трябва да вземат окончателните решения за това дали Украйна може да използва ракети с голям обсег за атаки на руска територия.

Йенс Столтенберг приветства разговорите по спорния въпрос, който е на дневен ред след настояването на Киев да получи разрешение за използването на западни ракети с голям обсег за удари срещу цели в Русия. Британският премиер Киър Стармър и американският президент Джо Байдън обсъдиха темата във Вашингтон, но не беше съобщено за постигнато решение. Руският президент Владимир Путин заяви, че Западът ще се противопостави пряко на Русия в конфликта, ако допусне използването на тези оръжия на руска територия.

Планът за победа на Украйна срещу Русия, който Киев се готви да представи на съюзниците си, е почти изцяло завършен, заяви украинският президент Володимир Зеленски:

"За всяка стъпка има ясен списък от това, което е необходимо и което ще ни направи по-силни. В този план няма нищо невъзможно. Като цяло този пакет може да подсигури правилното развитие на ситуацията, не само за Украйна, а и за всеки по света, който цени международното право".

Въпреки че все още не са известни подробности, Зеленски посочи, че действията на украинските въоръжени сили в руската Курска област са част от подготвения план. В него са включени също участието на Украйна в глобалната инфраструктура за сигурност и оказване на натиск над Русия за прекратяване на войната с дипломатически и икономически средства.