Новини

Станишев се завръща - ще води листа

   
Станишев се завръща - ще води листа

Експремиерът и бивш лидер на БСП Сергей Станишев се завръща в активната политика. Очаква се той да е водач на листа на голямата лява коалиция, с която соцпартията отива на изборите на 27 октомври.

Кои ще водят кандидат-депутатите на “БСП - обединена левица”, ще бъде решено от Националния съвет на столетницата през уикенда. Повечето от структурите по места вече са подредили листите след второто място. Те трябва да бъдат регистрирани в РИК-овете до 24 септември.

Името на Станишев е обсъждано на “Позитано” като човек с опит, който може да влезе с аргументи във всякакъв дебат. До миналата година той беше и президент на ПЕС, изкара и два мандата като евродепутат.

Самият Станишев потвърди в неделя, че е готов да се върне в политиката. Нещата са опрели до кокал и аз съм готов да застана до всеки ляв човек в страната, за да водим тази битка. Има две възможности: да стоя отстрани и да гледам как БСП се дави или да вляза в кампанията и да помогна с всичко, което мога, коментира той в предаването “120 минути” по bTV.

Той призна, че е водил разговори с временния председател Атанас Зафиров и с Борислав Гуцанов.

Няма да се скрия в труден момент, но решението е на ИБ и НС на БСП, както и отговорността за резултата, допълни той.

Станишев има номинации за депутат от няколко структури в София, Монтанско, Шуменско, но най-много са от Стара Загора. Там обаче си искат за водач и Драгомир Стойнев.

Част от досегашните соцдепутати се очаква да запазят първите си места - Борислав Гуцанов във Варна, Иван Иванов в Русе, Деян Дечев в Сливен, Петър Кънев в Бургас. Още не е ясно дали и.д. председателят Атанас Зафиров ще продължи да е първи във Велико Търново, или ще поеме по-тежък регион. Водачи се очаква да бъдат и представители на партиите, с които БСП влезе в коалиция, но още не е ясно дали това ще са лидерите, или нови и млади лица, каквито заявки вече бяха направени.

Мая Манолова например няма да е водач, но ще работи активно в кампанията на левицата. Време е да направим крачка встрани и да дадем път на нови и млади хора, обясни тя пред “24 часа”.

Път на младите се очаква да направят и в БСП - за два от столичните региони се спрягат имена на представители на Младежкото обединение. Лидерът му Габриел Вълков може да е първи в 23-и МИР, а за 24-и МИР - Атанас Атанасов.

За лидерския 25-и МИР се завъртяха имената на дългогодишния шеф на червените в София Калоян Паргов и наследника му Иван Таков.