Новини

Екатерина Захариева получи ресора за стартъпи и иновации в новата ЕК

   
Екатерина Захариева получи ресора за стартъпи и иновации в новата ЕК

Екатерина Захариева получи ресора за стартъпи и иновации, стана ясно от пресконференция на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, по време на която тя представи прокетосъстава на новата ЕК.

Кандидатката на България беше обявена като официалното предложение на Урсула фон дер Лайен. Тя ще е еврокомисар, който ще отговаря за стартъпите, изследванията и иновациите.

"Трябва да поставим иновациите и изследванията, науката и технологиите в центъра на нашата икономика. Тя ще се грижи за това да инвестираме повече в стратегически и иновативни технологии", подчерта Фон дер Лайен при представянето на Захариева.

Председателката на ЕК запозна ръководството на ЕП със структурата и състава на новата ЕК.  Предстои всеки от 26-те кандидати да бъде изслушан от съответната ресорна комисия в Европейския парламент. Също така Комисията по правни въпроси, която оглавява българският евродепутат Илхан Кючюк, трябва да прецени дали кандидатите не са в конфликт на интереси.

Ако бъдещите комисари не бъдат отхвърлени и/или уличени в конфликт на интереси, предстои евродепутатите да одобрят на пленарна сесия състава на следващата Комисия.

В началото на пресконференцията Урсула фон дер Лайен отбеляза, че е било трудно да постигне баланс между пол, принадлежност към политическа партия и география. В проектоструктурата на новата Европейска комисия има 11 жени