Новини

Тържествен водосвет и официална церемония по издигане на знамето на София

   
Тържествен водосвет и официална церемония по издигане на знамето на София

Православната църква почита днес светите великомъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Денят е и празник на столицата, който започна със специално заседание на Столичния общински съвет и приветствие от страна на кмета Васил Терзиев. Минути преди 12 часа пред храма "Света София" започна и церемонията по издигането на знамето на града.

Церемонията започна с тържествен водосвет, отслужен от негово светейшество българският патриарх Даниил, а президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие строя на почетния караул.

По-рано в словото си кметът на столицата Васил Терзиев заяви, че в последните години сме станали свидетели на нарастващо политическо напрежение и че партийните различия са се превърнали в пречка за напредъка на града и на страната ни. Терзиев призова всички политически сили, независимо от тяхната идеология или позиция, към помирение, тъй като разделянето на обществото е опасно:

"Днес, в Деня на София, искам да призова всички политически сили, независимо от тяхната идеология или позиция, към помирение. Днес повече от всякога имаме нужда от национално обединение около общи цели. Примерът за това може да дойде точно от нашия град. Вярвам, че помирението между политическите сили не означава отстъпление от принципите, а съгласие за постигане на общото благо. Нека в Деня на София положим основите на нов политически климат - такъв, в който се търсят решения, а не поводи за разделения. Нека нашата столица бъде не само символ на история, но и модел за бъдеще, изградено с диалог, взаимно уважение и сътрудничество. Честит празник на София!".

Столичният общински съвет проведе специално заседание тази сутрин. То започна с едноминутно мълчание в памет на двамата пилоти, които загинаха при катастрофа с учебен самолет край авиобаза "Граф Игнатиево". На заседанието със звание "почетен гражданин" на София бяха удостоени изявени личности, сред които българските състезатели по художествена гимнастика и по вдигане на тежести Боряна Калейн и Карлос Насар.

Заместник-председателят на Народното събрание Атанас Атанасов, вицепрезидентът Илияна Йотова, президентът Румен Радев и кметът на София Васил Терзиев участват в отбелязването на празника/БТА