Новини

Терзиев: Днес не празнуваме само града, в който живеем, но и ценностите, които той олицетворява

   
Терзиев: Днес не празнуваме само града, в който живеем, но и ценностите, които той олицетворява

На 17 септември отбелязваме Деня на София, в който православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и тяхната майка София. Този ден е специален за нашия град, носещ името на храма „Света София" – символ на Божията премъдрост. Във връзка с празника, кметът на София Васил Терзиев произнесе вдъхновяваща реч, в която подчерта значението на духовността и единството на софийските граждани.

"Скъпи приятели и жители на нашата красива столица,

Днес не празнуваме само града, в който живеем, но и ценностите, които той олицетворява – Надежда, Вяра, Любов и Мъдрост. Тези добродетели са основата, върху която градим бъдещето на София. Нашият град, с хилядолетна история, е преживял много изпитания, но винаги се е възраждал по-силен, по-мъдър и по-готов да посрещне утрешния ден.

София е град на надеждата. Надеждата, че можем да създадем пространство, в което всеки човек има възможност да расте, да се развива и да допринася за общото благо. Надеждата, че всеки от нас има важна роля в създаването на по-добро бъдеще.
София е град на вярата. Вярата в нашата обща сила да променяме света около нас, вярата, че когато сме обединени, можем да постигнем повече, отколкото сами. Вярата, че дори пред лицето на глобални предизвикателства като климатичните промени и технологичните трансформации, София може да стане модел за устойчивост, иновации и сътрудничество.

София е и град на любовта. Любовта към нашите съседи, към нашия град и към бъдещето, което искаме да изградим. Именно тази любов ни свързва като общност и ни кара да работим заедно, да се грижим един за друг и за града, който наричаме дом.
И, разбира се, София е символ на мъдростта. Мъдростта да гледаме не само към настоящето, но и към бъдещето, и да намираме верния път.
Днес ние стоим на един кръстопът. Пред нас са предизвикателствата на технологиите, климатичните промени, геополитическите конфликти. За да се възползваме от новите възможности и да устоим на съвременните трудности, трябва да бъдем мъдри, борбени и обединени като общност.

София вече поема по нов път – път на промяна и трансформация. Наскоро се присъединихме към инициативата за климатична неутралност, за да направим града ни по-зелен, модерен и със здравословна среда. Това не е просто договор – това е обещание към нас, жителите на София, за по-добър живот. Не само ще намалим драстично емисиите до 2030 година, но ще постигнем по-чист въздух, по-екологичен транспорт, по-енергоефективни сгради и повече зелени площи.
Антон Страшимиров е казал: „София е градът, в който всяка мечта може да намери своя път, стига да бъде достатъчно силно следвана." Тази мечта за по-добра София ще стане реалност само ако се обединим около една обща визия – София да се превърне в модерен, зелен европейски град. Всички заедно – администрация, бизнес, университети и граждани – трябва да работим ръка за ръка, за да постигнем тази цел. Първите стъпки вече са направени; сега е моментът да не се отклоняваме от пътя и да продължим напред.

Честит празник, София! Нека заедно, с вяра, надежда, любов и мъдрост, продължим да работим за нашия град и го превърнем в един от най-модерните, зелени и проспериращи европейски градове, който децата ни ще обичат и ще искат да останат."