Шоу

Учени: Бременността променя всички части на мозъка

   
Учени: Бременността променя всички части на мозъка

Бременността засяга и променя почти всички части на мозъка, сочи ново проучване, цитирано от Асошиейтед прес.

Изследването е направено само върху един човек - невролога Лиз Крастъл. Въпреки това то поставя началото на голям международен изследователски проект, който има за цел да сканира мозъците на стотици жени. По този начин учените ще могат да съберат достатъчно информация, която би могла да е полезна за жени, които страдат от следродилната депресия.

Лиз Крастъл има уникалния шанс да види как се променя мозъкът ѝ, докато е бременна, и да сподели наученото. Проучването предлага първата подробна карта на женския мозък по време на бременността. Изследователите откриват, че преходът към майчинство засяга почти всички части на мозъка.

„Това беше много дълго пътуване“, каза Крастъл, съавтор на статията. „Направихме 26 сканирания преди, по време и след бременността и открихме някои наистина забележителни неща“.

В повече от 80% от изследваните области се наблюдава намаляване на обема на сивото вещество. Изследователите смятат, че вероятно това се дължи на фината настройка на мрежите от взаимосвързани нервни клетки, за да се подготвят за нов етап от живота.

Екипът от учени проследява бременността и раждането на Крастъл, която работи в Калифорнийския университет в Ървайн. Тя забременява чрез ин витро оплождане на 38 години. По време на бременността и в продължение на две години след раждането, учените правят ядрено-магнитен резонанс на мозъка и взимат кръв, за да наблюдават как се променя мозъкът ѝ, когато половите хормони - като естроген, намаляват. Някои от промените продължават и след бременността.

„За разлика от предишни проучвания, това е фокусирано върху много вътрешни области на мозъка, както и върху мозъчната кора - най-външния слой“, каза Джоузеф Лонщайн, професор по неврология и психология в Мичиганския държавен университет, който не е участвал в изследването.

„Това е добра първа стъпка към разбирането за промените в целия мозък, които биха могли да настъпят при жената по време на бременността и след раждането“, каза той.

Изследователите имат партньори в Испания и ще продължат своето проучване. Те се надяват ще могат да използват данни от голям брой жени и по този начин ще прогнозират на следродилна депресия, преди тя да се е появила.

„Има толкова много неща, свързани с невробиологията на бременността, които все още не разбираме, и това не е защото жените или бременността са твърде сложни“, каза Емили Джейкъбс от Калифорнийския университет в Санта Барбара и добави: „Това е страничен продукт на факта, че биомедицинските науки исторически са пренебрегвали женското здраве“.

Проучването е публикувано в списание Nature Neuroscience.