Новини

Борисов доволен от ресора на Захариева: Там е най-мощната програма на ЕС

   
Борисов доволен от ресора на Захариева: Там е най-мощната програма на ЕС

В този ресор са най-мощните програма и прилича на България. Там е най-мощната програма на ЕС - програма "Хоризонт" и благодаря на Урсула фон дер Лайен. Така Бойко Борисов реагира на новината, че шефката на ЕК вече е разпределила ресорите за еврокомисари, а българската номинация, Екатерина Захариева от ГЕРБ получава ресор "Стартъпи, изследвания и иновации.

"Голяма, голяма благодарност. При една добра работа с редовни правителства България може да направи много. Суперкомпютърът е в България, имаме огромна IT общност, това, което направихме в институциите и образованието е нещо огромно", доволен е лидерът на ГЕРБ.

След това Борисов остави заместника си Томислав Дончев да говори, тъй като е "чел подробно доклада на Марио Драги".

Дончев посочи, че програмата "Хоризонт" е за почти 100 млрд., което е индикатор колко сериозен е ресорът. Докладът на Драги пък бил "най-сериозния и обективен документ, излязъл от европейските институции в последното десетилетие".

"С много откровено сурово дефиниране на ситуацията, в която се намираме - 3-4 пъти разлика в цената на енергийните ресурси между Европа и САЩ, близо 4 пъти в цената на газа. И пакетът препоръки да инвестираме повече в индустрия, нещо което е моя теза от години", каза зам.-председателят на ГЕРБ.

Борисов честити и празника на София, защото "все пак съм бил кмет 2 пъти на този град". Да честитя и подаръкът, който ГЕРБ направихме на общините. Крайните квартали като "Люлин" и "Владиславово" във Варна вместо 80 лв. такса смет на семейство щеше да е 500 лв.", направи той препратка към приетият преди малко от мнозинството законопроект за данъците и таксите в местната власт.