Икономика

ЕК подготвя забрана за пушене и на открито

   
ЕК подготвя забрана за пушене и на открито

Европейската комисия ще предложи разширяване на съществуващите забрани за пушене на открити публични места, включително и на иновативни продукти, които не съдържат никотин, според изтекла чернова, публикувана от Euronews.

Плановете предвиждат разширяване на настоящите насоки от 2009 г., предназначени да намалят излагането на вторичен дим на публични места, в работната среда и в обществения транспорт.

Последната версия на проекта се стреми да изчисти обществените пространства от всички аерозоли, а не само от цигарения дим, отразявайки нарастващата загриженост относно рисковете за здравето, породени от новите тютюневи продукти.

Насоките не са правно обвързващи, но предоставят рамка, която държавите-членки да следват като част от по-широките усилия за ограничаване на раковите заболявания, свързани с тютюнопушенето.

Комисията твърди, че през първите няколко години на прилагане през 2009-2012 г. вече се наблюдава спад в експозицията.

Новите препоръки на Еврокомисията имат за цел да се справят с по-широка гама от иновативни продукти, включително нагряващи се тютюневи изделия и електронни цигари, независимо дали съдържат никотин или не.

Комисията иска да включи и тютюневите сурогати, както и всякакви други продукти, излъчващи дим или аерозол, показва изтеклият документ.

Тези продукти, често продавани като по-безопасни алтернативи на традиционните цигари, все пак излагат минувачите на вредни химикали чрез аерозоли, се посочва в документа.  

Новите регулации идват на фона на натрупващите се доказателства, че вторичното вдишване на аерозоли от електронни цигари - със или без никотин, излага минувачите на количествено измерими нива на прахови частици и други токсични вещества и замърсители, смятат от европейската администрация.

Нови зони със забрана за пушене
Основна характеристика на предложението е разширяването на забраната за пушене до различни външни пространства, което в момента се регулира за всеки отделен случай в отделните държави-членки.

Нивото на покритие на правилата за свободни от тютюнев дим зони варира значително в зависимост от типа среда и общото ниво на покритие на външните пространства, което, според Еврокомисията, обосновава необходимостта от по-широка защита в обществените пространства.

Съгласно новите насоки, външните или полуоткритите зони, дефинирани като частично покрити или затворени пространства, като покриви, балкони, веранди и вътрешни дворове, свързани със заведения за услуги, като ресторанти, барове и кафенета, трябва да станат зони без тютюнев дим.

Центровете на обществения транспорт, включително автобусни спирки и летища, също ще бъдат обхванати, а пушенето ще бъде забранено и на открити площи, свързани с работни места, като болници и домове за възрастни хора.

Зоните за отдих, където присъстват деца, включително обществени детски площадки, увеселителни паркове, плувни басейни и зоологически градини, също са включени в новите разпоредби, както и образователните помещения.

Тютюневото лоби

Предложението на Комисията, първоначално планирано за януари, беше отложено, което поражда опасения относно ангажимента на ЕС към неговата програма за борба с тютюнопушенето.

Директивата на ЕС за данъчното облагане на тютюна също е отложена за 2025 г. и някои експерти се съмняват дали тютюневата индустрия не е повлияла на тези решения.

В доклад от декември 2023 г. омбудсманът на ЕС критикува Комисията, че не е разкрила срещи с лобисти на тютюневата индустрия.

Въпреки тези неуспехи, комисарят по здравеопазването в оставка Стела Кириакидес изглежда е готова да актуализира препоръките на Съвета утре, само седмици преди края на мандата на Комисията.

"Употребата на тютюн, пристрастяването към никотина и заболяванията, причинени от тютюнопушенето, не трябва да имат място в бъдещето на Европа“, каза Кириакидес в изявление по повод Световния ден без тютюн.

Ревизираните насоки са част от по-мащабния план на Комисията за борба с рака, който има за цел да постигне т. нар. „поколение без тютюн“ до 2040 г., да намали употребата на тютюн с 30% до 2025 г. и да намали дела на пушачите в ЕС до 5%.