Новини

Мая Манолова призова лидерите и в ляво, и в дясно да не участват в листите на изборите

   

  bTV

„Лявото обединение е много повече от депутатски места за лидерите. С вчерашното ми изявление искам да призова и тези от лидерите в ляво, които не са заявили, че няма да участват, да го направят“. Това заяви в „Тази сутрин“ по bTV Мая Манолова, председател на партия "Изправи се, България".

Вчера стана ясно, че  „БСП – Обединена Левица“ ще представи листите си за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври до края на седмицата и в тях няма да бъде Мая Манолова. Тя сама обяви, че няма да участва в листите. 

„Трябва да покажем, че сме там не за да се уредим с депутатски столове, а за каузата на лявото. Уязвимите български граждани, обикновените хора, работещите хора, хората с увреждания имат нужда от силно ляво представителство, което да ги представлява и защитава“, коментира още тя.

По думите ѝ лидерите в ляво са председателите на 14-те партии, които влизат в новото ляво обединение.

"БСП излиза от постравматичния шок след Корнелия Нинова. Слав Богу, че излязоха от хипнозата", отбеляза Манолова.

"В крайна сметка кой ще бъде в листите на БСП - е въпрос на процедура", уточни тя.

„За първи път се прави такова истинско обединение. Нинова правеше бутафорни срещи с неизвестни субекти. Като се прави за първи път и е ново – би следвало да влязат нови, млади хора. Моето разбиране за настоящия, политически момент - е път на младите. Това, което ще направим в ляво, би било добре да го направят и лидерите в дясно“, смята Мая Манолова.

Според нея този отказ трябва да направят и лидерът на ГЕРБ, лидерите на ДПС, лидерът на "Възраждане", лидерите в парламента.

"Надявам се моят пример да бъде заразителен", посочи тя.

"Това, което чувам и виждам, е, че много млади лица - младежките лидери в ляво ще бъдат водачи на дългите листи, включително на софийските листи. Това се случва за първи път. Път на младите и новите ще бъде даден в БСП", заяви Манолова.

"В тези листи трябва да има и хора с опит. Аз в момента давам крачка назад и встрани, въпреки че на мен силата ми е в законодателната дейност, което обаче означава, че аз няма да се откажа от това да подкрепям с експертиза и законопроекти бъдещата парламентарна група", посочи тя.

"Отнесохме седем важни законопроекта и каузите на "Изправи се България", моито кауза като омбудсман, като председател на гражданска платформа, бяха облечени като законодателни предложения", съобщи Мая Манолова.

Тя се надява левицата да направи силен резултат и заяви, че обединението няма да прави никакви колаборации с ГЕРБ и двете ДПС-а, както и че битката с президента Румен Радев ще бъде прекратена.