Спорт

Никола Цолов, талантът ни във Формула 3: Вдигам 300 на Монца, но нямам книжка

   

  bTV

"Беше невероятно в залата. За първи път гледам тенис на живо. И то Димитров - Джокович . Запознах се с Григор след мача. Да ги видя с Новак - беше невероятно", каза в студиото на "Тази сутрин" талантът ни във Формула 3 Никола Цолов.

Той спечели 3 състезания тази година във Формула 3 и завърши сезона на 11-о място. Българското знаме се вя по улиците на Монте Карло, в Австрия и Унгария. В студиото то донесе и каската, с която е спечелил трите старта, на която пише "Български лъв".

Друга причина да се прибере в България е училището и шофьорски курс, който трябва да изкара. "Уча листовки. Януари би трябва да карам без учебна кола, тогава ще съм на 18 години", споделя Никола, който е вдигал 300 км /ч на "Монца ".​

 
"Втората част бе по-силна. Подготовката не беше толкова добра в началото , защото още събирахме финанси за състезанията, нямахме бюджет за тестове. Дойдох на първото състезание по по-неподготвен от останалите. След това влязох в ритъм, отпуших се в Монако.
 
Догодина? Предстои ми трети сезон във Формула 3. Доста млад съм все още, трябва да натрупам още опит в състезания, в които няма толкова напрежение. За да съм готов за големите състезания.
 
Имам повече спонсори, но колкото раста нагоре - става по-скъпо. Целият разход е за отбора. Ти плащаш на отбора, за да караш. Ще има нова кола във Ф3 догодина и всичко се вдига с 30%. Продължаваме да събираме пари, но сме доста по-напред от миналата година. По-спокоен съм и знам отсега планът за догодина."

Подготовка

Снимка: Lap.bg

"Нашите състезания не са толкова дълги, както във Формула 1, но за уикенд съм свалял до 4 кг . Горещо е в болида, облечени сме като за ски.

Иначе разпускам с падел . Основните ми тренировки са във фитнеса и катерене. Последното помага много за силни и здрави ръце, което е важно за волана. Когато съм у дома, 5-6 часа в стимулатора не ми мърдат."

Много е важен и сънят. По време на състезателен уикенд ставаме в 4.30 ч. и се връщаме късно.

Фернандо Алонсо
 
"Разбира се, че ми помага. И се надявам още дълго да ми помага. Всичко, което съм научил, е от него. Дойде на подиума в Монако. Разбор за сезона още не сме правили, но скоро ще направим.
 
Винаги вярвам, че е възможно за стигна до Формула 1. Вече е по-ясен пътят. И близо и далеч съм. Планът е да се справя добре и този сезон във Формула 3, а ако от първата година нещата потръгнат във Ф2, нещата стават ясни..."