Свят

Лукашенко: Нападение срещу Беларус е трета световна война

   


Президентът на Беларус Александър Лукашенко предупреди, че нападение срещу страната му ще предизвика трета световна война, предаде Анадолската агенция.

„Искам да предупредя нашите опоненти, нашите съперници и тези, които все още не разбират - не правете това. Нападение срещу Беларус е трета световна война“, заяви Лукашенко, говорейки на форум в столицата Минск.

„Вече казах, че белоруската миролюбивост не трябва да се бърка със слабост. Когато казвам това, не си мислете, че блъфирам или преувеличавам. Не, не е така. В това отношение имаме какво да отговорим както никога досега“, добави той.

Лукашенко отбеляза, че Беларус се намира в географския център на Европа и много войни са преминали през беларуските земи.

„Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че повече няма да има война по нашите земи, нито в нашето поколение, нито във вашето поколение.  Ние, по-възрастното поколение, сме изпълнени с желание да ви дадем една мирна, красива, достойна земя. Кълна ви се, че имаме какво да ви отговорим, имаме всичко необходимо, за да ги накараме да се замислят, преди да тръгнат в нашата посока“, заяви държавният глава.

През последните седмици беларуските власти често се оплакваха от концентрацията на украински войски по границата и изразяваха загриженост от военното струпване на Полша.