Свят

Хизбула обеща справедливо наказание за Израел

   
Хизбула обеща справедливо наказание за Израел

Засилена е полицейската охрана около болниците в Бейрут, където са настанени пострадали след вчерашното едновременно избухване на пейджъри на територията на Ливан. Според местното здравно министерство, 200 от трите хиляди ранени са в тежко състояние. Обект на атаката са били членове на Хизбула. Шиитската групировка обвинява Израел за атаката. Тел Авив не е коментирал експлозиите, но късно снощи беше проведено заседание на военното командване на страната. След което стана ясно, че няма промени в инструкциите за отбрана и в препоръките към цивилните граждани.

Според експерти, подобен тип операция е прецедент в региона и е сериозно оперативно постижение.

"Определено става дума за инфилтрация на разузнаването, което предполага огромни възможности. Но мисля, че най-голямото постижение е объркването, което се създаде в Хизбула, психологическата щета, която групировката понесе. И фактът, че някой може да нанесе толкова вреда без дори да нахлува в Ливан", смята Сарит Жехави, експерт по сигурност.

По информация на източници на Ройтерс, Мосад е заложил малко количество експлозив в 5 000 пейджъра, произведени в Тайван, и поръчани от Хизбула. Пред Би Би Cи военен експерт предположи, че в устройствата е имало около 20 грама взривно вещество. Според тайванския министър на икономиката, устройствата са компрометирани след като са били изнесени от Тайван. А компанията-производител заяви, че от три години има контрагент в Европа и не е съпричастна към експлозиите в Ливан.

"От три години имам представител в Европа, с когото си сътрудничим. Те също произвеждат пейджъри, като използват нашето име, плащат ни, за да използват логото ни. Имаме договори, мога да покажа. Никой от компонентите в продукта не е наш, нищо не е изнесено от нас", обясни Хсу Чинг-Кунаг, основател на фирмата-производител на пейджъри.

От компанията показаха документи, според които моделът пейджъри, избухнали в Ливан, е произведен от компания, базирана в унгарската столица Будапеща. Според източници в Израел и САЩ, устройства са активирани по-рано от планираното, защото членове на Хизбула са започнали да подозират, че се готви подобна операция. Според Пентагона, Съединените щати не са съпричастни към атаката.

"Мога да ви кажа, че доколкото съм запознат няма американско участие в тези инциденти. Следим ситуацията. По отношение на потенциална ескалация, Съединените щати, заедно с партньорите си, работят за да се избегне задълбочаването на конфликта между Израел и Хамас. Това включва напрежението по границата между Израел и Ливан", посочи Патрик Райдър, говорител на Пентагона.

Опасенията са, че атаката с пейджърите ще доведе до ескалация на напрежението в Близкия изток. Държавният секретар Антъни Блинкен пристигна в Египет часове след експлозиите. Основната му задача в разговорите в Кайро е да не се допусне задълбочаване на конфликта и да се обсъди прекратяване на огъня в Газа.

 


Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври?


Резултати