Свят

Мицкоски: Ще променим конституцията, ако имаме гаранция за влизане в ЕС след максимум 5 години

   

  google

„Позицията на правителството на Северна Македония, относно конституционните промени, е ясна. Моята позиция е ясна. Стига поразии, стига политики и дипломация на огънат гръбнак и целуване на обувки. Сега имаме политика и дипломация, която се основава на двупосочна улица. Искам да говорим за ценности, за зачитане на правата на човека и да знаем, че ако го започнем, както ни беше обещано през онази 2018 г., след 3, 4, максимум 5 години ще завършим този път и ще бъдем член на ЕС“. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски преди визитата си в Брюксел, където ще проведе работна среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лаейн.

Мицкоски каза, че по време на срещата ще бъде обсъдена европейската интеграция на Скопие и че той ще защити македонските национални интереси. „Искаме да представим аргументите, искаме да предадем разочарованието, което изпитват македонските граждани, защото то е голямо, бих казал огромно. Защото минаха повече от две десетилетия и половина откакто започнахме пътя си към ЕС, повече от десетилетие и половина откакто официално получихме първия положителен доклад от ЕК за началото на тези преговори. Не можем да започнем не защото не спазваме критериите от Копенхаген, не защото не сме любители на европейските ценности, а защото има изкуствено наложени пречки, които никой народ, никоя държава не е имала, както ние“, каза министър-председателят.

По силата на т.нар. „Френско предложение“, прието от България и РСМ през 2022 г., Скопие е длъжно да впише българите в преамбюла на своята конституция, за да започне преговори с ЕС. Новото македонско правителство, начело с Християн Мицкоски твърди, че ще търси предоговаряне на преговорната рамка с ЕС.