Икономика

Втори частник иска да вози пътници с влак

   
Втори частник иска да вози пътници с влак

Засега все още никой от бъдещите конкуренти на БДЖ не обявява дали ще има композиции по всички линии. Втора частна компания иска да вози пътници с влак. Лиценз за превозите е получила и старозагорската компания “Рейлимпекс" ЕООД. Неин собственик е Младен Добрев. Разрешителното е издадено на 4 септември, става ясно от публикуването му от агенция “Железопътна администрация”.

Фирмата тепърва ще наема и купува вагони, така че е много рано за каквито и да било планове за срокове за пускане на първи влак, както и къде ще вози. Това заяви пред “24 часа” Младен Добрев. Той поясни, че не се цели в големи проекти като превози на пътници на дълги разстояния, по-скоро началото щяло да бъде с атракционни пътувания.

Преди две години друга негова фирма - “Евроинженеринг”, е извадила лиценз за товарни превози. Компанията е най-новият товарен жп превозвач. В този сегмент отдавна има сериозна конкуренция.

“Евроинженеринг” се среща и като участник в търгове за ремонт на 350 вагона на “БДЖ - Товарни превози” през 2019 г.

Добрев е собственик и на “Зара Профит”, която търгува с различни стоки от такива за преработка до козметика, става ясно от Търговския регистър.

От края на май на сайта на общината в Стара Загора е публикувано инвестиционно предложение на “Зара Профит” за обособяване на площадка за третиране на отпадъци от черни и цветни метали, за излезли от употреба моторни превозни средства, електрическо оборудване и за преработка на акумулаторни и батерии при с. Хрищени.

Първият частен жп превозвач, който получи лиценз на 23 октомври 2023 г. за пътнически превози, е пловдивската “ПИМК Рейл Експрес”. Тя е един от големите товарни превозвачи с камиоиа, но и с влакове.

През април тази година министерството на транспорта обяви пазарна консултация във връзка с подготовката и възлагането на обществена поръчка за избор на жп превозвач на Република България”. “ПИМК Рейл Еспрес” участва със заявление за три влака, всеки със 180 места, които да возят по маршрута

София - Пловдив - Стара Загора - Бургас

Планират да пускат само експресни композиции, с първа и втора класа и с резервация за всички места. Скоростта, с която ще се движат, е минимум 80 км в час, ще спират само в градове с над 20 000 души население или на кръстопътни гари. Записаната дата за старт на железопътната услуга е 14 декември 2025 г.

Във вторник от компанията заявиха през “24 часа”, че към този момент няма новини относно намерението им да возят пътници с експреси.

Всъщност договорът на “БДЖ - Пътнически превози” с държавата за обществен превоз изтича на 31 декември 2024 година. Така че с интерес се наблюдава дали ще се появи конкурент на държавния превозвач, който до ден днешен единствен вози пътници.

Още не е ясно как държавата ще обяви новата процедура, чака се становището на Брюксел. Едната опция е да има конкурс за пътници по цялата мрежа. При това положение капацитет ще имат само БДЖ. Втората опция е да се дадат отделни маршрути, но това означава, че печелившите линии най-вероятно ще бъдат взети от частници, а държавната компания ще остане да вози до малки населени места по нерентабилни маршрути.

Но поради планираното пускане на първите частни влакове в края на 2025-а, когато конкурсът за обществената услуга ще е минал, се очертава, че БДЖ ще останат единственият превозвач, който ще получава пари от държавата за услугата.