Новини

МВнР и политици с реакции срещу изявленията на вицепремиера на РСМ Александър Николоски

   
МВнР и политици с реакции срещу изявленията на вицепремиера на РСМ Александър Николоски

Външното министерство и представители на различни парламентарни групи реагираха на изявленията на вицепремиера на Република Северна Македония Александър Николоски, който в телевизионно интервю е нарекъл българите "нецивилизовани" и категорично е отрекъл двете страни да имат обща история.

Във връзка с поредните обидни квалификации към България и българския народ на официални лица от Република Северна Македония, категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание тон, заявяват от външното министерство. Нашите партньори са уведомени за непредизвиканите провокации, целящи включително разрушаване на диалога.

За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония, посочват от министерството.

Асен Василев от ПП-ДБ призова политиците в Скопие да спазват писмените споразумения, ако искат да станат членове на ЕС:

"Смятам, че думите са обидни и непремерени. Македонските политици трябва да разберат едно - има писмено споразумение между ЕС, България и РСМ, което защитава българските интереси, с което македонците са се съгласили и те тябва да изпълнят това споразумение, ако искат да влизат в Европейския съюз. Всякакви други емоционални изблици няма да помогнат под никаква форма. Трябва да има реакция от страна на България, която да напомни точно това. Разбира се, че Европа трябва да излезе с реакции и всъщност нашето външно министерство трябва да работи с Европа, защото това вече не е проблем между България и Македония, а между Македония и Европа".

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски призова Република Северна Македония да се извини на България и на българите. В прессъобщение до медиите се казва, че посланикът на Скопие в София трябва да бъде незабавно отзован, докато не бъде получено "подобаващо извинение за обидите срещу българската държава и народ".

От БСП настояват министерството на външните работи да извика посланика на Република Северна Македония у нас за обяснение. Депутатът от БСП Иван Иванов заяви:

"Мисля, че външно министерство трябва да извика македонския посланик тук за обяснение. Защото подобен изказ обижда не само общата ни история, защото тя е факт. Аз мога да го кажа и като историк, че всяко едно твърдение за липса на обща история е една лъжа и фалшификация, категорично. В тази посока може да се посочат изключително много факти, включително цялата историческа общност в България е застанала зад тези факти и обстоятелства. Но реакцията на нашата страна трябва да бъде изключително остра при подобен език". 

Според БСП реакцията на българската страна трябва да бъде "изключително остра".