Анализи

Асен Василев: Македонските политици да спазват писмените споразумения, ако искат да са в ЕС

   
Асен Василев: Македонските политици да спазват писмените споразумения, ако искат да са в ЕС

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Асен Василев коментира думите на македонския вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски, който заяви "по-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат".

Смятам, че думите са обидни и непремерени. Македонските политици трябва да разберат едно - ако искат да бъдат членове на ЕС трябва да спазват писмените споразумения, категоричен бе Василев.

"Има писмено споразумение между ЕС, България и РСМ, което защитава българските интереси, с което македонците са се съгласили. Те трябва да го изпълнят, ако искат да са част от ЕС. Всякакви емоционални изблици няма да помогнат", каза още той.

Според мен трябва да има реакция от страна на България, която да напомни точно това - има писмено споразумение и то трябва да се спазва, смята Василев.

По думите му Европа трябва да излезе с позиция. "Това вече не е проблем на България и Македония, а между Македония и Европа. Българските интереси се защитават и от Европа. Македонците трябва да го разберат.