Икономика

Най-известната компания за кутии за храна Tupperware обявява фалит

   

  google

Tupperware Brands - най-известната компания за кутии за храна, подаде молба за банкрут в Делауеър, САЩ, късно във вторник заради нарастващи загуби поради слабото търсене на нейните някога популярни цветни кутии, съобщава Ройтерс. 

Популярността на бранда избухна през 50-те години на миналия век. Продажбите обаче спаднаха през последните години, тъй като компанията се бореше да пусне повече от своите продукти в магазини за търговия на дребно и платформи за онлайн продажби. Tupperware исторически е разчитала на независими търговски представители, за да движи своите продукти, но тази стратегия не е успяла да достигне до съвременните потребител.

"Почти всеки вече знае какво е Tupperware, но по-малко хора знаят къде да го намерят", пише главният директор в съдебно дело по обявяване на несъстоятелност.

Миналия месец Tupperware повдигна съмнения относно способността си да остане в бизнеса, след като няколко пъти отбеляза риск от фалит поради ограничения на ликвидността.

Компанията има дългове от 812 милиона долара, голяма част от които са закупени от кредитори с голяма отстъпка през юли, показват съдебни документи. Новите кредитори се опитаха да използват позицията си, за да конфискуват активите на Tupperware, включително нейната марка, натискайки компанията да потърси защита от фалит, се посочва в изявление на компанията. 

Компанията възнамерява да продължи дейността си и да проведе 30-дневен процес по наддаване, за да намери купувач за целия бизнес.

"Дори с наскоро преструктурирания баланс и временния финансов тласък, намаляващите продажби и свиващите се маржове на печалба бяха твърде големи за преодоляване", каза Джеймс Гелърт, изпълнителен директор на фирмата за финансови анализи RapidRatings.

Компанията се опитва да обърне бизнеса си от години, след като отчете няколко тримесечия на спад в продажбите. Постпандемичният скок в разходите за труд, товари и суровини като пластмасова смола също оказа натиск върху бизнеса.

Tupperware има от 500 милиона до 1 милиард долара оценени активи и от 1 милиард до 10 милиарда щатски долара приблизителни пасиви, според документите за фалит. В тях се посочва, че броят на кредиторите е между 50 001 и 100 000.

През 2023 г. компанията финализира споразумение със своите кредитори за преструктуриране на дълговите си задължения.