Новини Свят

Израел създал верига фирми, за да продаде гърмящи пейджъри на Хизбула

   
Израел създал верига фирми, за да продаде гърмящи пейджъри на Хизбула

Унгарци намесиха и норвежеца Хосе с българска компания. Израелски шпиони са създали верига от фиктивни компании, за да внедрят експлодиращите пейджъри в структурите на терористичната групировка “Хизбула”, твърди разследване на “Ню Йорк Таймс”. Изданието твърди, че има информация за операцията от 12 бивши и настоящи служители на израелското разузнаване.

Най-малко три компании са били създадени, за да прикрият кои са истинските създатели на взривилите се в Ливан и Сирия пейджъри.

Част от прикритието била и регистрираната в Унгария фирма “Би Ай Си Консултинг”, която има договор за производство на устройствата от името на тайванската “Голд Аполо”, твърди “Ню Йорк Таймс”. Унгарската медия “Телекс” пък извади информацията, че пейджърите са купени от Тайван от регистрираната в София фирма “Норта Глобъл” ЕООД, регистрирана в София, и устройствата никога не са били в Унгария. Фирмата е регистрирана в България през 2022 г. от норвежкия гражданин Ринсън Хосе. През България обаче не са минавали комуникационни устройства на тази фирма, категорични бяха от ДАНС. Софийската регистрация е само административен адрес и през фирмата са минали около 1,6 млн. евро, като те са отишли към Унгария.

Унгарската “Би Ай Си Консултинг” е имала и истински клиенти, за които правела обикновени пейджъри, но единствената значима сделка била за “Хизбула”, твърди NYT. Тези устройства се произвеждали отделно, като в батериите бил вкаран мощният експлозив PETN. Той е изключително дълготраен и може да се съхранява при всякакви условия, което вероятно е било причина да бъде избран.

Доставките към Ливан започнали през лятото на 2022 г., но в малки количества. Производството се увеличило тази година, след като лидерът на “Хизбула” Хасан Насрала наредил комуникацията на бойците му да става само с пейджъри. Това се случило след информация, че Израел има нова технология, която може дистанционно да активира камери и микрофони в мобилни телефони. Източниците на “Ню Йорк таймс” потвърждават, че Тел Авив е разработил технология, която пробива дори криптирани канали.

Нареждането на Насрала било бойците на “Хизбула” да носят пейджърите постоянно. Така мярката за безопасност се превърнала в троянски кон за групировката. В службите на Израел пейджърите дори били наричани “бутони”, които да се “натиснат” в правилния момент.

Взривяването е станало със съобщение със звуков сигнал и текст на арабски, което изглеждало, че идва от висшето ръководство на “Хизбула”. Около 10 секунди по-късно в Ливан 12 загинаха, а над 2800 бяха ранени. Ден след това гърмяха и други устройства, сред които уоки-токита с предполагаеми японски връзки, като загинаха най-малко 25 души, а над 600 бяха ранени. Фирмата Icom отрече да има общо с взривовете. Тя от 10 години не произвеждала модела уоки-токита.

Атаките предизвикаха паника в Ливан, като масово хората се страхуват да стоят близо до електроника. Военни пък взривиха редица подозрителни устройства.

Същевременно редица световни лидери призоваха за сдържаност, за да не ескалира конфликтът. “Дори атаките да изглеждат целенасочени, те имат тежки, безразборни съпътстващи щети - няколко деца са сред жертвите”, коментира първият дипломат на ЕС Жозеп Борел.

 Тел Авив хвана бизнесмен, поискал $ 1 млн., за да убие Нетаняху. Израелските служби за сигурност задържаха бизнесмен, поискал 1 млн. долара, за да убие премиера на страната Бенямин Нетаняху, съобщи Си Ен Ен.

Мъжът, който е израелски гражданин, е бил нелегално в Иран два пъти, като е получавал заплащане за мисии. Бизнесменът е живял в Турция и е имал турски контакти, които да му помогнат да премине през иранската граница. Мъжът, който е бил арестуван преди месец, е планирал да убие и военния министър Йоав Галант, както и шефа на израелската агенция за вътрешна сигурност Шин Бет.

През май и април заподозреният пътувал до Самандаг в Турция, за да се срещне с богат ирански бизнесмен на име Еди. Вторият обаче имал трудности да напусне страната и затова преместили срещите в Иран. Еди помолил израелеца да "изпълни мисии по сигурността в Израел за иранския режим". Те включвали прехвърляне на пари и оръжия, както и сплашване на други израелски граждани, които са били вербувани от Иран, но не са изпълнявали задачите си.

На втората среща бил обсъден атентатът на водещите фигури в Израел. Заговорило се и за убийство на бившия премиер Нафтали Бенет и други общественици като отмъщение за убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания през юли. Твърди се също, че групата е обсъждала убийството на противници на иранския режим в Европа и САЩ, както и вербуването на член на Мосад да стане двоен агент. Само за срещите израелецът получавал по 5000 евро.