Новини

Софиянци плащат милиони заради арх. Здравко Здравков

   
Софиянци плащат милиони заради арх. Здравко Здравков

Злополучното управление на Здравко Здравков като главен архитект на София ще коства на столичани милиони левове обезщетения. Това научи Narod.bg от документи, изпратени на редакционния мейл, които разкриват скандална фактология от „работата“ на плевенчанина, обвързан със сенчести структури, което вече доказахме в серия публикации.

Пример 1: Решение 7828/07.09.2022г. на Върховния административен съд (ВАС), с което е присъдена доста голяма сума за обезщетение на „ЕФБ Луксозни Жилищни имоти” ЕООД, която вече е събрана. Като се използва тази практика са образувани и други дела от същия ищец, които вероятно също ще бъдат загубени от Столична община. Едно от тях е за сума близо 800 000лв. (главница), а с лихвите сигурно ще надвиши 1 200 000лв.

Тези решения са във връзка с отменените от Конституционния съд текстове в ЗУТ, а именно чл. 148, ал. 16, като въпреки решението на съда продължава да се отказва въвеждане в експлоатация с решение на Здравко Здравков.

https://dox.abv.bg/download?id=9b92341868#

В контекста на появилата се преждевременно информация в медиите на 27 август 2024 г., че компрометираният архитект поема държавния строителен контрол в София като шеф на РДНСК, на 02.09.2024 г. набързо бе пусната от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) обява за конкурс за длъжността началник на Регионална дирекция за национален строителен контрол София-град.

Срокът за представяне на документите удобно съвпада с дългите почивни дни за националния празник. Този маниер на служебното правителство е познат. В случая властта поиска чрез служебния министър на МРРБ Виолета Коритарова да завладеят не само Националната дирекция за строителен контрол (министър Коритарова назначи през април сегашния началник на ДНСК инж. Лиляна Петрова), а сега и Регионална дирекция за национален строителен контрол София, която отговаря за цялата територия на Столична община.

https://dox.abv.bg/download?id=96c207587d#

Не е тайна, че Здравко Здравков е тясно обвързан с „добри практики и постижения“ – ремонт на ремонта (ул. „Граф Игнатиев“, жълтите павета на бул. „Цар Освободител“ и др.), неспазване на закона, забавени преписки, различно прилагане на нормите за „наши“ и „чужди“ фирми и граждани и т.н.

Една от задачите на Здравков начело на РДНСК щяла да е да спира всички започнати реформи от наследничката си арх. Богдана Панайотова в управляваната до скоро от него институция Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) на Столична община.

В скорошно интервю на временно изпълняващия длъжността главен архитект на Столична община до провеждането на конкурс арх. Панайотова стана ясно, че е заварила в НАГ преписките да се движат средно три месеца за „наши“ хора и до три-четири години за „чужди“ при законов срок от седем дни до месец.

https://dox.abv.bg/download?id=8bf89a9885#

Затова и арх. Панайотова издаде поредица от указателни писма, с които се цели най-после да се уеднакви административната практика в НАГ и районните администрации, за да може разрешителното за строеж „да не е ходене по мъките, а визата за строеж да не е толкова сложно да се вземе“, по нейни думи.

Здравко Здравков беше главен архитект на София почти осем години, през които не направи дори опит за същинска реформа в оглавяваната от него администрация. Точно обратното. Допълнение на „доброто“ му управление е станалата публично известна практика той да не спазва системно решенията на българския съд.

По предложение на арх. Здравков в Закона за устройство на територията беше включен противоконституционен текст, който беше отменен през 2021г. от Конституционния съд на Република България с мотивите, че противоречи на основни постулати на Конституцията и нарушава изконното право на частна собственост и ползването й.

Има десетки дела, образувани от фирми и граждани, за неспазване от арх. Здравков на законови норми, „задържане на преписки“, както и неприлагане на влезли в сила съдебни решения. Преди няколко месеца от бюджета на Столична община са изплатени на фирма над 500 000 лева, която е осъдила общината заради системните неправомерни действия на злощастния архитект Здравков.

Същата фирма вече е подала нов иск за изплащане на над един милион лева. С този подход на управление и отношение към спазването на закона интересно би било да се предположи какво може да се очаква от арх. Здравков, ако „спечели“ предварително уговорения за него конкурс и оглави дирекция за строителен контрол в столицата?

https://dox.abv.bg/download?id=8b0cafb5af#

Отговорите са ясни…. Има шанс на тази отговорна длъжност да бъде поставено лице, за което има доста притеснителни факти и обвързаности в личен, и в професионален план.

На първо място – организираният конкурс е опорочен, тъй като е с предварително предизвестен край и победител.

На второ място – от една страна е налице категорично конфликт на интереси със снахата на Здравко Здравков (съпруга на брат му) Иглика Георгиева Петрова-Здравкова – собственик на „Урбан инженеринг“ ЕООД – ЕИК 204066747), която извършва надзорна дейност още от 2016 година (Здравков става главен архитект на София през 2016г.), а от друга страна, същото дружество има пряко участие в консорциум „Урбан Архитекти“ ДЗЗД – Булстат 177136163, с проектантското бюро „Иво Петров Архитекти“ ООД („ИПА ЕООД“ ЕИК 114635815), което проектантско бюро според информация от публични източници е повишило многократно търговските си обороти в последните години при управлението на арх. Здравков.

Търговските обороти на Иво Петров Архитекти, ръководено от арх. Цветан Петров, както и тези на арх. Илиан Илиев от „Планинг“ ЕООД (също приближен до арх. Здравко Здравков) са космически в сравнение с тези на редица техни колеги.

На ход е антикорупционната комисия и прокуратурата, в противен случай безобразията на Здравко Здравков ще тежат на плещите на обикновения софиянец, който плаща данъци, потъващи в ощетените от пробития архитект фирми.