Новини

Откриха голямо количество радиоактивен метал - америций. Двама души са с повдигнати обвинения

   


Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжната прокуратура в Пловдив, МВР и ДАНС.

Америцият е открит в района на Карлово. Металът е вид изотоп, който се съхранява при специални условия заради неговото йонизиращо лъчение.

При откриването са съдействали пожарникари със специално оборудване.

Двама души са с повдигнати обвинения и заподозрени с търговия на с опасни и радиоактвини вещества. По време на специализираната операция в Пловдив на ДАНС, МВР и прокуратурата са иззети 80 плочки с радиоактивния опасен метал америций. Според разследващите те са били държани с цел продажба. Търгували са ги по 5000 евро плочка.

Наблюдаващият прокурор обясни, че проведената вчера акцията е била секретна, като в нея са участвали и други служби за сигурност, включително ДАНС и Прокуратурата. Действията били подготвяни много внимателно, тъй като заради опасното вещество америций. Разследващите увериха, че опасното вещество към момента се съхранява на безопасно за обществото място в държавното предприятие " Радиоактивни отпадъци".

От прокуратурата обясниха, че по време на акцията са извършени множество действия от следователите. Претърсени са общо 6 адреса в Пловдивско - жилища и лични автомобили на трима мъже. При тях разследващите са намерили общо 80 плочки с америций, който е забранен и опасен за здравето на хората. В кола в Пловдив на околовръстното са намерени 44 броя плочки, които са източник на йонизиращи лъчения и са с изотоп на америций. В имот във вилна зона край Карлово са намерени около 35 броя изотоп на америций, в Пловдив на домашния адрес е открита 1 плочка.

Според разследващите лицата, в които са намерени плочките с америций са ги държали в себе си с цел продажба, като са ги търгували по 5 хиляди евро на плочка.

Не се касае за инцидентна престъпна дейност.

По време на операцията на агентите от ДАНС и спецполицаите от МВР са съдействали и пожарникари със специално оборудване. Америцият има йонизиращо лъчение и по тази причина трябва да се съхранява и превозва при специални условия.

Къщата, където е открит опасният метал се намира буквално в задния двор на полицейското управление в Карлово. Имотът е собственост на трима братя и една сестра, които се занимават с животновъдство, а фермите им са в близкото карловско село Васил Левски.

 

Операцията по изземването на скъпия радиоактивен метал е била координирана лично от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.