Еко

Нивото на Дунав край Русе се покачи със 72 см за 24 часа, но опасност няма

   
Нивото на Дунав край Русе се покачи със 72 см за 24 часа, но опасност няма

Със 72 см се е повишило нивото на река Дунав край Русе и в момента е 152 см. За това информираха от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, съобщи БНТ.

Подобно ниво не създава опасност от заливане на българския бряг, допълват от агенцията. И уточняват, че няма опасност вълната от Будапеща да достигне със същата сила българския бряг. След наводненията, които предизвика бурята "Борис" в Централна Европа, край унгарската столица Дунав излезе от коритото си и заля крайбрежието, наводни и града, и зеленчукови полета и ниви по поречието.

В нашия участък на Дунав опасност от високи вълни има само при обилно снеготопене, комбинирано със силни дъждове. Причината е, че в горното и долното течение реката е с ширина 400 метра, докато в българския участък достига до 1 - 1,2 км, което предполага поемането на по-големи количества вода.

19 автоматични станции по българското поречие отчитат водното ниво на всеки 15 минути като информацията се подава своевременно на областните управители, пожарната и всички институции. Актуални данни има и на сайта на агенцията.