Новини Свят

Антониу Гутериш предупреди, че Ливан е напът да се превърне в следващата Газа

   
Антониу Гутериш предупреди, че Ливан е напът да се превърне в следващата Газа

Размяната на удари между Израел и ливанската шиитска групировка "Хизбула" се ожесточава.  ООН предупреди, че районът е на прага на неизбежна катастрофа. По данни на ливанското здравно министерство трима души са убити при израелските удари по цели на "Хизбула" в южните райони на Ливан.

Подкрепяното от Иран шиитско движение обяви също, че е изстреляло дронове с експлозиви по две военни позиции в Северен Израел, както и десетки ракети срещу армейски заводи и военно въздушна база в района. 

На този фон в Бейрут се състоя погребението на високопоставения командир на "Хизбула" Ибрахим Акил, убит в петък при израелски удар.

От своя страна израелската армия съобщи, че е прехванала по-голяма част от над 15-те ракети, изстреляни от "Хизбула". Повредени са жилищни сгради в северния град Хайфа, като при избухналите пожари има пострадали цивилни.

Училищата в северните части на Израел ще останат затворени днес и утре. Болниците са получили указания да се подготвят като за война. Израел е нанесъл въздушни удари в цели в Южен Ливан, при които са унищожени хиляди ракетни установки на "Хизбула", твърди израелската армия.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел е ударил шиитската групировка по начин, по който не е можела да си представи: 

"Не са спрели да ни нападат и за ден. Нито една държава не може да приеме постоянния обстрел на градовете й. Ние също няма да го приемем. Ще предприемем всички необходими мерки, за да възстановим сигурността и да върнем жителите на северен Израел по домовете им."

Междувременно израелски военни щурмуваха офиса на телевизия "Ал Джазирa" в град Рамала на Западния бряг. 

Те предали военна заповед на един от служителите на телевизията за затваряне на канала за 45 дни, тъй като подстрекавал към тероризъм.

Телевизията осъди "престъпните действия" на израелската армия, които подкопават свободата на словото и журналистическите принципи. 

Според генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и двете страни в конфликта в Близкия изток нямат интерес да прекратят бойните действия. В интервю за Си Ен Ен Гутериш подчерта, че нито правителството на Израел, нито "Хамас" са склонни да приемат предложенията за спиране на огъня:

"За мен е ясно, че и двете страни нямат интерес от примирие. И това е трагедия, защото тази война трябва да спре. Разбира се, тя започна след ужасяващото терористично нападение на 7 октомври, но предизвика военна операция, при която нивата на смърт и унищожение достигнаха мащаби, каквито не помня." Гутериш също така изрази опасения, че Ливан е напът да се превърне в следващата Газа.