Новини

И Евтим Милошев изхарчи пари за реклама на летния сезон без ефективност

   


Министерството на туризма, което се ръководи от служебния министър Евтим Милошев, се похвали с организирана реклама на България на 15 пазара за летния сезон на 2024 г. Сред тях са Германия, Великобритания, Полша, Румъния, Чехия, скандинавските страни и др., показва информация, предоставена на TravelNews. В комуникационния микс са включени дигитални и онлайн платформи, радио и телевизия, които министерството използва целогодишно за  насърчаване на посещенията към страната. От справката не става ясно за колко изразходвани средства става въпрос.

„Никой не измерва ефекта от рекламата на България, а просто се изливат едни пари от Министерството на туризма. Само те си знаят къде и какво рекламират и до какви публики се стига“, коментира пред TravelNews Димитър Попов, председател на новата Българска асоциация за устойчвив туризъм и управител на туроператора „Пенгуин травъл“, който оперира и на датския пазар. Според него изборът на български и чужди медии, както и рекламата на българския туризъм, не са коментирани с бранша предварително. „Бизнесът трябва да знае как се харчат парите и какъв е ефектът. Кой е чувал нещо за рекламата на България, какви клипове и визии се използват?“, пита Димитър Попов.

От години се харчат едни милиони като се рекламира по един и същи начин, без да се знае идеята и целта. Освен това се използват стари материали, каза той. Попов подчерта, че националният портал bulgariatravel.org е морално остарял и в безобразно състояние.
„Вече четвърта година страната ни няма нов клип и обновяване на бранда“, коментира пред TravelNews доц. д-р Десислава Алексова, преподавател в Международното висше бизнес училище и експерт в Българската туристическа камара. Последни видео клипове бяха изработени преди 4 години от тогавашния вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова. След нея за никой министър това не беше приоритет.

„Боршурите, с които Министерството на туризма рекламира България, са остарели и само се препечатват едни и същи от 20 години. Трябва да бъдат изработени нови с модерно графично оформление, снимки и текстове“, смята Десислава Алексова. Според нея се хвърлят едни пари напразно да бъдат рекламирани само големите общини и дестинации, които така или иначе развиват туризма. Трябва да се подпомогнат и по-малките общини, в които е потенциалът за привличане на туристи, подчерта тя.

Реално липсата на ефективна реклама доведе и до по-слаб летен сезон по Българското Черноморие. Такава нямаше и на вътрешния пазар, защото българите се насочиха основно към съседните Гърция и Турция.

Министерството на туризма посочи още, че през юни е стартирала и  4-месечна рекламна онлайн кампания в платформата eSky на 4 пазара – Великобритания, Германия, Полша и Италия. Тя акцентира върху разнообразните предложения за туризъм в страната ни като комбинирани с културни събития, посещения на природни забележителности и уникални преживявания, достъпни не само през лятото, но и по всяко време на годината, обясниха от Министерството на туризма.

По време на летния сезон са проведени множество опознавателни пътувания за чуждестранни журналисти, инфлуенсъри, влогъри, блогъри, снимачни екипи, туроператори и др. Такива бяха организирани за посетители и лидери на мнение в травъл сектора от Испания, Румъния, Полша, Узбекистан, Нидерландия, Италия, fVW - Германия, Кувейт, Латвия, Норвегия и Германия, казаха от ведомството. Според Димитър Попов трябва да се отчетат пред бизнеса публикуваните статии и материали от журналистите и инфлуенсърите. Информацията трябва да бъде публична, за да се види ефектът от публикациите.

Със съвместни усилия на Министерство на туризма, fvw|TravelTalk (най-популярната и авторитетна медия за туризъм в Германия), концесионера на Летище Бургас и Летище Варна - „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, Асоциацията на инкаминг агенциите в България, Libena Bulgarian Hotels (Melia Hotels), беше проведено мащабно събитие „Erlebe Bulgarien“/„Изживей България“. То се състоя в началото на месец юни в Несебър и събра на едно място над 180 ключови представители на туристическия бранш от Германия, Австрия и Швейцария.

Министерството на туризма е осъществило още и рекламни кампании за насърчаване на вътрешния туризъм в български национални медии и се подкрепят редица национални форуми, фестивали и знакови събития в България, които представляват платформа за популяризиране на културен и градски туризъм, винен и кулинарен, еко и приключенски туризъм и др. Пример за това са Празници на изкуствата Аполония, Международно туристическо изложение „Културен туризъм“, Дунав Ултра, Градски винени фестивали в София, Пловдив, Варна, Велико Търново и др.