Новини Свят

Путин призова за промени в ядрената доктрина на Русия

   
Путин призова за промени в ядрената доктрина на Русия

Руският президент Владимир Путин призова за промени в правилата за използване на руските ядрени оръжия, които да отразяват настоящата ситуация, предаде АФП. Путин, който за първи път проведе публично редовно заседание на Съвета за сигурност на Русия за ядрено възпиране, описа предложените промени в ядрената доктрина на страната, като заяви:

"Виждаме, че съвременната военна и политическа ситуация се променя динамично и трябва да вземем това предвид. Включително появата на нови източници на военни заплахи и рискове за Русия и нашите съюзници". 

Критична заплаха за руския суверенитет и от конвенционалните оръжия би оправдала ядрен отговор, заяви още руският лидер на заседанието на Съвета.
Путин каза, че Русия си запазва правото да използва ядрено оръжие в случай на агресия срещу Руската федерация и Беларус, "включително ако врагът, използвайки конвенционални оръжия, създаде критична заплаха за нашия суверенитет".
Агенция ТАСС отбелязва, че подобни събития не са се появявали преди в публичния график на руския президент. В същото време самият орган в структурата на Съвета за сигурност съществува отдавна.