Автомобили

Пускат в продажба първата серийна соларна кола, струва 35 000 долара

   
Пускат в продажба първата серийна соларна кола, струва 35 000 долара

Първият в света сериен автомобил, задвижващ се със слънчева енергия ще излезе на пазара след няколко месеца. Футуристично изглеждащата соларна кола достига само 65 километра на ден с помощта на зареждане от слънцето, но това не е спряло 48 000 шофьори вече да си поръчат в САЩ, където ще бъде пусната в продажба. Цената започва от 35 000 долара.

Триколката на американската компания Aptera Motors наскоро бе "разходена" в Сан Франциско. Тайната на това превозно средство е, че тежи 65 процента по-малко от другите електромобили и поради своя уникален, аеродинамичен дизайн и намалена маса, моделът се нуждае само от около 30 процента от енергията, използвана от другите коли, задвижвани от ток.

На слънчеви места колата почти никога не трябва да бъде включена в контакта, според Aptera. Когато колата е заредена, тя може да измине 600 километра с пълна батерия. Капацитетът на батерията все още не е известен.

Моделът е изключително лек и има много ниско въздушно съпротивление (само 0.13). Двуместният автомобил достига максимална скорост от 177 км/ч и ускорява от 0-100 км/ч за по-малко от 4 секунди.

Въпреки че Aptera казва, че безопасността не е спестена, това не е истинска кола, а триколка, която тежи не повече от 800 килограма с най-малките батерии. трябва да се има една наум обаче, защото компанията е основана през 2005 г. и междувременно веднъж фалира, а вероятно има и проблеми със сигурността около евентуалното европейско одобрение на соларната си кола.