Новини

Още преди да е открит новият път Мездра - Люти дол се срути

   
Още преди да е открит новият път Мездра - Люти дол се срути

Новоизграден участък от пътя Мездра – Ботевград, част от на магистралата Видин – Ботевград, се руши преди скоростната отсечка да е пусната в експлоатация.

Свлачища и срутища компрометират пътя в участъка между Мездра и Ребърково на четири места. Има пропадания на новата настилка, паднала е ш подпорна стена, показа в репортаж бТВ. 

Тонове пръст са се свлекли, повличайки и бетонните отводнителни съоръжения над ската. Мрежите и каменните подпори в основата са безсилни да спрат процеса.

За безхаберието първа съобщи агенция "Булнюз", която цитира местни хора, че проблемите са от месеци, но никой не идва да вземе мерки и да укрепи проблемните места.

В момента изпълнителят - обединение от фирми с водеща "Европейски пътища", строят пътните възли при Мездра и Дърманци и обхода на Люти дол.

Агенция "Пътна инфраструстура" (АПИ) признава за проблема. "Свлачищните процеси в района са регистрирани още през март по време на изкопни работи. Те са в общо четири участъка от лот 2, на които е извършен оглед, има изготвен проект и предстои укрепване", се казва в отговора на АПИ до бТВ.

Посочено е, че "за справяне с възникналите проблеми са планирани мащабни укрепителни дейности на засегнатите откоси", които ще струват 65 млн. лева. В момента се водели финални преговори за сключване на договор с изпълнителя за извършването на укрепването.

Въпреки че е затворена за движение, по новостроящата се отсечка нерядко преминават автомобили. Шофьорите обясняват, че са объркали маршрута. Един такъв, който казва, че е строителен инженер е засечен от бТВ. Запитан как си обяснява това, което се случва той отговаря: "Парите се крадат".

Некачествено строителство

Още през 2021 г., за което Mediapool съобщи, инж. Димитър Петров алармира във "Фейсбук", че пътят се строи некачествено и приложи снимки. Написа, че вместо подпорна стена е изграден армонасип, което е предпоставка за пропадане на пътя. Използва се и "монтажна пяна", която няма как да издържи на тежките камиони. Тогава от "Европейски пътища" обещаха да се поправят и уверяваха, че това е временно решение.

Заради нарушения през лятото на 2021 г. РДНСК Софийска област обяви, че глобява участниците в ремонта на пътя "Ребърково - Лютидол - Ботевград".

Строителят

Строител на участъка от скоростния път от Люти дол до Мездра (13.5 км) е обединение "МБ Лот-2-2019" ДЗЗД, които спечелиха обществената поръчка с цена от 222 млн. лв. без ДДС.

В обединението влизат пловдивската компания "Европейски пътища" (98.99%), словашката "Вахостав" (1%) и "Етерна кънстръкшън" (0.01%). В последствие бяха сключени няколко анекса и договорът за 13-те километра път мина 400 милиона лева.

Сега АПИ ще даде още 65 млн. лв. за укрепване на свлачищата и поправка на пропадналия път преди още да е открит. Така сумата набъбва на над 530 млн. лв. с ДДС за 13.5 километра или по 40 млн. лв. на километър.

Без видим напредък

Въпреки стотиците милиони, които се изливат няма яснота пътят кога ще бъде готов. От АПИ не се ангажират със срок. Така малко над 13 километра се строят вече четири години и по всичко изглежда, че работата ще продължи и през следващата.

Изграждането на пътния участък започна през 2021 г. В края на юни служебният премиер Димитър Главчев призова хората от Северозапада "да стиснем зъби и да потърпим". Увери, че "имат гаранция от строителя, че до края на годината (2024 г. - бел.ред.) ще e готова по една лента за движение в посока от пътя Мездра - Ботевград". С оглед на появилите се проблеми това едва ли ще се случи.

 

Преди дни видео, разпространена от канала skyPoint, показа, че няма напредък по изграждането на участъка. Дронът е прелетял от Новачене до Мездра. На кадрите се вижда, че от предпоследния запис, направен в края на август, до този направен на 22 септември напредъкът е минимален.

На начален етап е изграждането на обходния път на село Люти дол, а от там до Копяновец не е правено почти нищо. Все още не е започнал строежът на пътния възел при Люти дол. Далеч от завършване са и тези при Дърманци и Мездра, строителна техника почти липсва.

Към момента няма официална позиция от строителя на пътя.