Икономика

От среднощния цирк в парламента губим към 3 млрд. евро

   
От среднощния цирк в парламента губим към 3 млрд. евро

Не бе приета пътната карта за климатична неутралност, която предвиждаше затварянето на "Мариците" до 2038 г. и компенсиране и преквалификация на работниците. Сега те могат да останат на улицата много скоро заради фалит на централите.

3 млрд. евро губим след снощното шоу в парламента в последния  работен ден на депутатите. Толкова ще струва то. Безхаберният пърформанс на депутати с блокиране на трибуна и изтръгване на кабели не позволи приемането на промените в плана за възстановяване и устойчивост и новата глава към него RePowerEU, както и на актуализирането на пътната карта за климатична неутралност. 

Получава се дежавю, тъй като в последния си ден и предишния, 49-ти парламент не прие актуализацията на пътната карта.

Срокът за предаване в Брюксел на промените в плана и за представяне на RePowerEU е края на месеца, с надежда до края на годината да бъдат одобрени и парите по плана да влязат в енергетиката. Само в новата глава са предвидени 480 млн. евро инвестиции, като най-голямата е в електропреносната мрежа. 

След отказаха да се приеме почти договореното с Европейската комисия се губят между 1,6 до 2,4 млн. евро санкции за неизпълнение,  изчисляват в енергетиката. 

Какво няма да се случи?

 Планът в частта му за енергетиката си остава такъв, какъвто е одобрен. Няма да се прави нов холдинг, в който да влязат преносните оператори. Няма да се преструктурира планът, основното от който са 250 млн. евро за рекултивация на терени в мините, което Брюксел неофициално е приел. 

Заедно с 1 млрд. лв., гласувани от парламента и частта за рекултивация от плана за справедлив сектор са осигурени 2 млрд. лв. до 2030 г. за възстановяване на терени в мините, без това да има отношение към добивната им дейност, коментираха след скандалите в парламента енергийни експерти. Сега тези 500 млн. лв. няма да бъдат получени.

Какво се случи снощи?

В последните часове на 50-ото НС трябваше да бъдат разгледани предложенията за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток".

Депутати от "Възраждане" и ИТН блокираха трибуната, за да предотвратят това. Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) започна да чете от мястото си доклада на ресорната комисия във връзка с актуализираната пътна карта за климатична неутралност, но депутати - окупатори изтръгнаха кабелите на озвучителната система. "Разхождате се с един микрофон като във фолк клуб, след малко явно ще изпълните и "Луда по тебе", обърна се Тошко Йорданов към колегите си от ГЕРБ, които и се опитваха да осигурят озвучаване, за да може работата да започне.

Оттук нататък директното излъчване на парламента вървеше без звук. По телевизията на Слави Трифонов 7/8 депутат Станислав Балабанов се правеше на репортер. Негови колеги пък излъчваха цирка в профилите си във фейсбук и пускаха музика от телефоните си.

Делян Пеевски отиде на парламентарната трибуна, за да каже нещо на ухо на Тошко Йорданов от ИТН, но микрофоните бяха спрени и не се разбра какво.

Циркът продължи до 22:30 ч., когато парламентът бе разпуснат поради липса на кворум. Депутатите - окупатори обаче останаха, за да предотвратят възможността да се свика извънредно заседание. 

Народните избраници от "Възраждане" и "Има такъв народ" заявиха, че остават в пленарна зала, при изключено осветление до полунощ, защото след това според правилата на Изборния кодекс не може да се провежда пленарно заседание. "Оставаме до 00:00 часа, за да спазим максимално закона. Дори да направят извънредно заседание, няма да им свърши работа, защото на 30-и септември изтича срокът, за да могат да усвоят парите по ПВУ, посочи Балабанов.

Светлините в пленарната зала бяха изключени, но революционно настроените депутати си светеха с телефоните и пяха химна.

Според "Възраждане" и ИТН нашите ТЕЦ не бива да плащат въглеродни емисии, което оскъпява тока и всички условия за енергетиката трябва да бъдат предоговорени с ЕС.

През целия ден в парламента имаше миньори от Маришкия басейн, които бяха против приемането на пътната карта за климатична неутралност, която предвиждаше до 2038 г. да бъдат спрени ТЕЦ там като работниците се преквалифицират, а терените се рекултивират и се използват за други дейности.

Във фейсбук те коментираха, че климатичната пътна карта убива българската енергетика и ще ги оставят да умрат от глад. Противници им отговаряха - "Вие сте глупаци, сега ще фалират ТЕЦ-овете и ще останете на улицата без нищо след 2 г. - без 10 заплати, без преквалифициране, но така ви се пада!"