Свят

САЩ извършиха втората екзекуция в историята с помощта на азот

   
САЩ извършиха втората екзекуция в историята с помощта на азот

Алабама екзекутира осъдения убиец Алън Милър във втората по рода си екзекуция чрез азотно задушаване, откакто щатът въведе метода, който според него е по-малко болезнен от смъртоносните инжекции, но според експерти по правата на човека може да се равнява на мъчение, съобщава Reuters.
Милър беше осъден за убийството през 1999 г. на трима мъже, включително двама колеги, при стрелба в два офиса в Пелам, Алабама. Негови жертви са Лий Майкъл Холдбрукс, Тери Лий Джарвис и Кристофър Скот Янси.
Щатът провали опита за екзекуция на Милър чрез смъртоносна инжекция през 2022 г.

Той беше отведен в камерата за екзекуции за втори и последен път в четвъртък вечерта в затвора Holman Correctional Facility в Atmore. Чистият азот течеше през респираторна маска за промишлена безопасност, прикрепена към лицето му, задушавайки го, тъй като измества кислорода. Той беше обявен за мъртъв в 18:38 ч. (1138 GMT), каза в изявление губернаторът на Алабама Кей Айви.

През януари Алабама екзекутира Кенет Смит, също осъден за убийство, чрез задушаване с азот, първото използване на нов метод за екзекуция.