Свят

Нетаняху пред ООН: Израел е във война, но ние побеждаваме

   


Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че Тел Авив ще продължи да обсъжда в следващите дни предложенията за прекратяване на огъня в Ливан

Нетаняху е в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН. Той се срещна със сръбския президент Александър Вучич и премиера на Нидерландия Дик Схоф. Израелски министри вече отхвърлиха международния призив за край на бойните действия.

В същото време Вашингтон предупреди, че последваща ескалация ще затрудни още повече цивилните от двете страни на конфликта да се приберат у дома. Стотици протестираха срещу политиката на Израел пред хотела на Нетаняху и централата на ООН преди речта на израелския министър-председател.

Много делегати напуснаха залата при появата на Нетаняху. А той каза от трибуната:

"Страната ми е във война, бори се за живота си. Ето я истината – Израел търси мир, Израел е постигал мир и ще го постигне отново. Но ние трябва да се защитаваме срещу убийците. Нашият враг иска да унищожи не само нас, но и нашата цивилизация. Нашата цел е да демилитаризираме Газа. Хамас трябва да си отиде! Трябва да направим всичко възможно Иран да не се сдобие с ядрено оръжие. Израел трябва да победи и Хизбула. Хизбула е типична терористична организация. Докато Хизбула избира пътя на войната, Израел няма избор! Имам послание към тази асамаблея – ние побеждаваме!"