Новини

Външният министър за предложението на Орбан: България няма нужда от посредници

   

  bTV

„Европейското споразумение с Република Северна Македония е ясно. България няма нужда от посредници в този процес“. Това коментира служебният външен министър Иван Кондов, цитиран от БГНЕС.

Изявлението му бе по повод на днешното изказване на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който е на визита в Северна Македония.

След срещата си с премиера на РСМ Християн Мицкоски Орбан заяви, че „е предложил на РСМ Унгария да бъде посредник между Северна Македония и България“.

„Дали страните са готови да приемат Унгария като посредник - ще видим. Ние сме готови да намерим решение, което е приемливо и за РСМ, и за България. Това трябва да решат страните в този конфликт, а ние сме готови да помогнем“, каза още Орбан, който е на двудневна официална визита в РСМ.

Още през лятото на 2022 година и България, и Северна Македония приеха "френското предложение".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече решението на Скопие „историческа възможност“. Подкрепа имаше и от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен относно „френското предложение“, което предвижда вписването на българите в конституцията на Северна Македония.

Две години по-късно промяната в основния закон все още не се случила, а новата власт в Скопие поиска първо да започнат преговорите за присъединяване към ЕС по същество.