Новини

Във ВМА беше извършена още една чернодробна трансплантация

   
Във ВМА беше извършена още една чернодробна трансплантация

Поредна чернодробна трансплантация са извършили специалстите от Военномедицинска академия. Реципиентът е мъж на 45 години. Операцията продължи стандартно като време – около шест часа. В момента пациентът се намира в стабилно състояние, екстубиран, контактен и адекватен, коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип на ВМА.

От началото на годината това е шеста поредна трансплантация. До нея се стигна след донорска ситуация в УМБАЛ “Свети Георги“-Пловдив. Сложната интервенция бе осъществена от доц. Васил Михайлов и специалисти от Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия, а експлантацията на черния дроб бе извършена от екип, ръководен от проф. Ивелин Такоров.
Ръководството на ВМА изказва своята изключителна признателност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са взели това тежко, но животоспасяващо решение.

Благодарности и към ИА “Медицински надзор“ и координатора по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“ д-р Димитър Казаков за добрата организация при извършване на експлантационния процес.