Новини

Българите в Ливан ще бъдат евакуирани с два полета на правителствения самолет

   

  google

Най-вероятно българите в Ливан ще бъдат евакуирани с правителствения самолет“, каза във Варна министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР.

Той добави, че върви процес на подготовка за тази евакуация, нашите структури са включили в този процес на подготовка.

Евакуацията ще се извърши с помощта на партньорите от НАТО, допълни Запрянов.

Списъците с имената все още се уточняват, според информацията към този момент два полета ще бъдат достатъчни.

Той допълни, че въоръжените сили засега не са получавали задача да се лети до Ливан с военни самолети. По думите му все още се уточняват списъците на хората, които ще бъдат евакуирани.

Те ще бъдат уведомени за точното време и място на евакуацията директно чрез посолството ни в Бейрут, в координация със ситуационния център към българското външно министерство. Приоритет ще бъде даден в този процес на семействата с деца и уязвимите групи, съобщиха от служебния кабинет по-рано днес. 

Атанас Запрянов коментира още, че черната кутия на самолета, който падна през септември край авиобаза „Граф Игнатиево“, вече е в Чехия и предстои да бъде представен доклада за данните от нея.

Министърът припомни, че прокуратурата и експертна комисия проверяват всички документи по подготовката, организацията и управлението на полетите през този ден.

Кутията ще даде информация за действията на машината и пилотите, но ще се направи и комплексен анализ, посочи военният министър и уточни, че когато бъде направена обективна оценка, тя ще бъде представена пред обществеността.