Икономика

Лаура Кьовеши: Измамите с данъци трябва да са престъпление в ЕС, а не закононарушение

   
Лаура Кьовеши: Измамите с данъци трябва да са престъпление в ЕС, а не закононарушение

Ръководителят на Прокуратурата на ЕС Лаура Кьовеши призова да се повишат възможностите на подчинената й институция и на европейската полицейска служба Европол в борбата с измамите със средства от бюджета на ЕС. Кьовеши говори пред евродепутатите от комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

По думите й организираните престъпни групи се насочват към европейските субсидии и средствата по плановете за възстановяване и устойчивост. Затова е необходимо ЕС да си постави като политическа задача пресичането на измамите с ДДС и мита.

"Изправени сме пред престъпници, готови на крайна жестокост", обобщи Кьовеши, цитирана от БТА.

Според нея организираната престъпност често извършва професионално пране на пари в Северна Африка, Израел, Обединените арабски емирства, Франция, Португалия, Италия, Сърбия и Албания чрез дейности, свързани с търговия с наркотици, незаконно производство на тютюн, проституция, инвестиционни измами, незаконни залози.

"Измамите с данъци трябва да бъдат престъпление в ЕС, а не закононарушение", призова Кьовеши.

Тя предложи Европейската прокуратура да има повече възможности за оценка на получаваните данни и да може да разчита на по-голяма подкрепа от силите на Европол.