Новини Свят

Израел струпва танкове по границата с Ливан, готви се за нахлуване

   
Израел струпва танкове по границата с Ливан, готви се за нахлуване

Израел постави условие за примирие с "Хизбула" - бойците на групировката да се изтеглят отвъд река Литани и да се разоръжат. Реката е записана в резолюция 1701 на ООН, договорена след войната през 2006 г. за създаване на демаркационната "Синя линия" - буферната зона между Израел и Ливан, предава БНТ. 

Израелският външен министър Израел Кац вече е изпратил писмо до ООН с настояване резолюцията да бъде спазена. На този фон, докато Израел се готви за сухопътна офанзива в Ливан, премиерът Бенямин Нетаняху направи обръщение към иранския народ. 

"В този повратен момент искам да се обърна към вас - народа на Иран, директно, без посредници. Всеки ден режимът, който ви подчинява, ви поднася пламенни речи за защитата на Ливан и Газа. Всеки ден този режим потапя нашия регион все по-дълбоко в мрак и война", каза Нетаняху. 

Обещания за просперитет и мир на фона на струпване на израелски танкове, бронирани коли и войници, включително от резерва, в Северен Израел в близост до границата с Ливан. 

Тази сутрин в реч пред войските военният министър Йоав Галант заяви, че Израел ще използва целия си капацитет, за да постигне целта си по въздух, море и земя. Северното командване на армията се обяви за създаването на буферна зона в Южен Ливан с цел прочистването на бойците и инфраструктурата на "Хизбула" от границата и по този начин да позволи връщането на 60 000 цивилни граждани, напуснали домовете си преди почти година. 

Ливан изрази готовност да изпълни резолюция 1701 на ООН, която сложи край на войната между Израел и "Хизбула" през 2006 г. Тя гарантира, че няма да има въоръжено присъствие на групировката при река Литани - на около 30 километра от ливанската граница. Ливанският премиер Наджиб Микати призова за прекратяване на огъня след среща с френския външен министър Жан-Ноел Баро - първия висш западен дипломат, който посети Бейрут след засилването на израелските удари по Ливан. 

"Ливан е готов да приложи резолюция 1701, и незабавно след прилагането на примирието, е готов да изпрати ливанската армия южно от река Литани и да изпълнява задълженията си в координация с миротворците на ООН в Южен Ливан", заяви Наджиб Микати, министър-председател на Ливан. 

Но освен ливанското правителство готовност трябва да покаже и "Хизбула". В първото си публично изявление след убийството на лидера шейх Хасан Насрала неговият заместник Наим Касем обяви, че организацията е готова да противодейства на израелска сухопътна инвазия в Ливан. По думите му движението продължава операциите си по план, а предприетите досега атаки са само "минимума", на който групировката е способна. Но предупреди, че битката може да бъде дълга. 

"Готови сме за всички варианти. Ако израелците решат да влязат по суша, силите на съпротивата са готови да водят битка и по суша. Уверени сме, че Израел няма да постигне целите си и ние ще излезем победител от тази битка. Ще изберем нов лидер при първа възможност", посочи Касем. 

Иран няма да разположи сили в Ливан или Газа, за да се конфронтира с Израел. 

"Правителствата на Ливан и Палестина разполагат с достатъчно капацитет да се защитават и няма необходимост от изпращането на допълнителни сили от Иран. Не сме получавали такова искане. Но нито едно действие от страна на Израел по цели, свързани с ислямската република, няма да остане без отговор", каза Насер Канани, говорител на иранското външно министерство. 

Какво ще направи Иран ще стане ясно и след визитата на руския премиер Михаил Мишустин, който пристигна в Техеран за разговори с иранския президент Масуд Пезешкиан. Президентът на САЩ Джон Байдън има планиран разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху в опит да го разубеди за сухопътна офанзива в Ливан. Позицията на Вашингтон остава непроменена - пълномащабна война в Близкия изток трябва да бъде избегната на всяка цена.