Новини Свят

Израел започна сухопътна операция в Ливан

   
Израел започна сухопътна операция в Ливан

Израел е започнал сухопътна операция в Ливан, съобщи ливанският тв канал MTV. Според канала израелски бронирани автомобили са пресекли границата в района на Метула. Медиите съобщават, че Израел може да установи 20-километрова зона във вътрешността на Южен Ливан като своя първа основна цел.

Засега ливанската армия е отстъпила на 5 км почти без съпротива.

Тел Авив е уведомил Вашингтон за извършването на ограничени сухопътни операции в Ливан, обяви американският Държавен департамент, цитиран от Франс прес.

"Те ни информираха за известен брой операции. Те ни казаха, че става дума за ограничени операции, съсредоточени върху инфраструктура на "Хизбула" близо до границата, но ние продължаваме да разговаряме по този въпрос", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Информацията бе потвърдена и от други медии. 

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън даде да се разбере, че не подкрепя израелски сухопътни операции.

Според източника на CBS News израелските власти може да започнат операцията още днес.

Преди няколко часа израелският военен министър Йоав Галант се обърна към сухопътните войски, съсредоточени в близост до границата с Ливан, с думи, които и в Израел, и в "Хизбула" се тълкуват като намек за евентуална сухопътна операция в Ливан.

"Елиминирането на (Хасан) Насрала е важна стъпка, но не и последна. За да върнем безопасно жителите на северната ни съседка по домовете им, ще задействаме всичките си възможности, включително и вас", заяви Галант.

Вечерта ЦАХАЛ обяви района на границата на Израел с Ливан за затворена военна зона, до която не се разрешава достъп.

Зам.-ръководителят на "Хизбула" Наим Касем заяви, че групировката е подготвена за израелско нахлуване. Той призна, че смъртта на ръководителя на организацията Хасан Насрала и на редица висши командири е сериозен удар, но допълни, че военният ѝ потенциал остава непроменен.

Целта на израелската сухопътна операция в Ливан може да бъде създаването на буферна зона, която да попречи на "Хизбула" да обстрелва северните израелски територии, коментира Би Би Си.

Израел продължава да нанася удари по позиции на "Хизбула" в Ливан. Тази вечер за първи път атакува центъра на Бейрут (предишните удари бяха в южните покрайнини на града). При удара са убити трима лидери на Народния фронт за освобождение на Палестина (НФОП), сред които според АФП е и ръководителят на службата за сигурност на НФОП Мохамед Абдел-Аал.

НФОП е друга паравоенна група, която се бори срещу Израел (призната за терористична организация в САЩ, Канада, ЕС и Обединеното кралство).

Палестинската групировка "Хамас" също потвърди смъртта на своя представител в Ливан Фатех Шериф Абу ел-Амин. Съобщава се, че той е бил убит при обстрел на южните ливански територии.

Днес сутринта "Хизбула" изстреля 35 ракети към Израел, повечето от тях бяха прихванати, а други паднаха в безлюдни райони.

По данни на ливанското министерство на здравеопазването при въздушен удар по цели на "Хизбула" в долината Бекаа в източната част на страната са загинали шестима спасители от местната организация "Ислямски здравен комитет".

Ливанските власти обвиниха Израел, че нанася удари по цивилни цели.

"Врагът удари центъра за гражданска защита в местността Сохмор, като уби шестима служители и рани четирима", се казва в изявление на ливанското министерство на здравеопазването.

Съобщава се също, че броят на загиналите при удара в Сидон в южната част на страната в неделя е нараснал до 45 души, а 70 са ранени.

В резултат на ударите по позициите на радикалите, които обикновено са разположени в жилищни квартали, страдат и цивилни граждани. По данни на Комитета на ООН за бежанците около 100 000 ливанци и сирийци, живеещи в страната, са се евакуирали в съседна Сирия от началото на израелските въздушни удари по Ливан.

"И потокът не пресъхва", написа върховният комисар за бежанците Филипо Гранди в X.

Стотици ливанци с британско гражданство пристигат на летищата в Лондон. Повечето от тях смятат, че дълго време няма да могат да се върнат у дома, посочва Би Би Си.

"Ситуацията става много напрегната. В Ливан наистина няма безопасна зона. Всеки район може да бъде нападнат и ударен", казва ливанката Натали Кесервани, която пристига във Великобритания днес с майка си и децата си.

Летището в Бейрут работи, но броят на хората, които искат да напуснат страната, далеч надхвърля капацитета на местните авиокомпании, тъй като много чуждестранни фирми са спрели полетите.