Новини

ЦИК показа бюлетините и как да гласуваме машинно

   
ЦИК показа бюлетините и как да гласуваме машинно

Финалният вариант за бюлетините, с които ще гласуваме на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври бе показан в Централната избирателна комисия днес. ЦИК направи и демонстрация за гласуването с машина. 

Най-дългата бюлетина е с 28 кандидати - за чужбина. В нея са всички 28 партии и коалиции, посочи говорителят на ЦИК Росица Матева. Тя показа и бюлетината за 23-ти МИР, в която има най-много кръгчета (заради най-многото мандати там) Освен в бюлетината за чужбина, в страната партиите, които не са регистрирали кандидатски листи липсват от тази за страната. 27 или 26 кандидстски листи им средно в бюлетините в страната.
По 14 формации има на страница от бюлетината. "Не подкрепям никого" е на третата.

Днес изтече и срокът, в който българските граждани в чужбина могат да подавят заявления за гласуване зад граница. До събота ЦИК трябва да определи местата в държавите, в които ще се образуват секции извън страната, както и броя на избирателните секции във всяко място.

До 12 октомври се подават заявленията за гласуване по настоящ адрес. Тогава изтича и срокът, в който избирателите с трайни увреждания могат да поискат да гласуват с подвижна избирателна кутия.
За частичните мести избори, които са седмица преди парламентарните, този срок е за 5 октомври.

https://m.facebook.com/novinite.bnt/videos/859355006306725/?ref=embed_video&locale2=bg_BG